Metin AKGÜN
24 Ocak Elazığ Depremi
İki yıl önce, 2020’nin 24 Ocak günü, saatlerin 20.55’i gösterdiği anda, yaşadığımız deprem, yükselen acı feryatlar, kaybettiğimiz canlar ile yıkılmıştık…
Küresel kurguların ayrıştırmaya çalıştığı, aziz milletimizin, yaşanan afetle kültürel kodlarımızda var olan, bir ve beraber olmanın mana derinliğini yaşamıştık.
Biz olarak acıların üstesinden gelmiş, yarları sarmış, kendi asını öteleyip, kendi nefsi dışındaki acıları giderme telaşının manevi hazzını yaşamıştık…
Kendi acısını düşünmeden daha mağdur olabilir diyerek, depremin ilk anından itibaren mağdurların ihtiyacını gidermeye çalışma telaşının manevi hazzını yaşamıştık.
En aciz anımızda devleti, en uzak köşesinden HIZIR misali koşan aziz milletimizin maddi ve manevi desteklerini yanı başımızda görmenin güzelliklerini, yalnız olmadığımızın manevi güvenini yaşamanın azalttığı acılarımızı, yarına daha güvenle bakabilmenin güzelliklerini yaşamıştık.
Yine bu süreçte, artık daha yakın yaşamışlığın neticesinde temel eğitimde öğretmenlerimizin anlattığı bir bilginin; “ülkemizin dünyanın en etkin ve yıkıcı deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunduğumuz” gerçeğini idrak ettik...
Geçmişte birçok yıkıcı deprem olduğu gibi, gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrama riski ile yaşamamız gerektiğini de bir kez daha anladık…
Biliyoruz ki; Türkiye ekseninde Elazığ, depremle bir arada yaşamaya mecbur bir şehirdir. Biz de bu şehirde yaşamanın sorumluluk gerektirdiği bilincindeyiz.
24 Ocak sonrası öğrendik ve hepimiz biliyoruz: depremlerde yaşananlar, yerkürenin doğal süreçleridir. Bu doğal sürecin oluşumu önlenemez ve engellenemez. Ancak gerekli tedbirlerle, özellikle yapısal tedbirlerle, can ve mal kayıpları azaltılabilir…
Gelecekte bu tür kayıplar yaşanmaması için, iskâna açılacak mahallerin zemin uygunluk tespitinden, yapı imarına esas plan detaylarının takibi ve izin süreci ve sonrasında yaşanan sürecin kontrolünün önemine dikkat çekeriz.
Geçen iki yıl bandında, kentsel dönüşüm kapsamında; TOKİ tarafından ilimizde 20.715 afet konutu projesi hayata geçirildiği, bu konutlardan 17.095’inin kurası çekilerek hak sahiplerine teslim edildiği, depremin yarattığı mağduriyetlerin giderildiği bir süreçte, halen devam eden kentsel dönüşümün rasyonel yönetilmesi gereğine dikkat çekeriz.
Şahsım ve Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Dermeği Yönetim Kurulu ve üyelerimiz adına, 24 Ocak Elazığ Depreminin 1. Yıldönümünde, şehrimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihte yerini alan, "24 Ocak Depremini” unutmadığımızı, unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı belirtirken, bu felakette yaşamlarını yitiren vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, bu acı günümüzde bizleri yalnız bırakmayan, rutin görev algısın dışında yüksek özveriyle yanımızda yer alan Sn. Cumhurbaşkanımız, Sn. Bakanlarımız, kurum ve kuruluşlarımız görevlisi devlet erkânı ve günlü yüce güzel insanlarımıza, iyi ki varsınız diyoruz.