Yusuf İPEKLİ
Yılın hikayesi mi, yılan hikayesi mi?
Hatırlamıyorum kaçıncı hatırlatışım. Ben yazmaktan bıktım ama “kararlar” değiş(tiril)mekten bıkmadı. Yılın hikayesi diyebileceğimiz süreç, yılan hikayesine döndü…
Anladım, anladınız; Yöneticiliği Görevlendirme Yönetmeliğinden söz ediyorum.
- Nedense, okul yöneticiliği önce görev sayıldı. Sonra görevlendirme denilen bir kavram icat edildi.
Gerekçe, dönemin akademisyen bakanının deyimiyle, “Üniversitelerde rektörler dört yıl görev yapar. Olmadı bir dört daha… Görev süresi bitince döner fakülteye derslerine devam eder. İlahi nihayet rektör kalın(a)maz. Okulun üniversiteden ne farkı var ki! Okullarda da yöneticilik ikinci görev olsun, görev süresi 4 ve 8 yılla sınırlandırılsın. Görev süresi mülakat, olmadı yeniden görevlendirme, olmadı sınav + mülakat, o da olmadı ek puan, ek puanlara rağmen görevi sona erenler sınıfa dönsün.” söylemiydi. Ayrıca bu dönüşümde, “Önüne gelen yönetici olmuş. Bir kere müdür olanı koltuğundan kaldıramıyoruz. Görevden alınanlar bir yolunu bulup mahkeme kararıyla geri dönüyorlar.” anlayışının da etkili olduğunu zikretmek gerekiyor.
Âlâ!
Âlâ da olmadı, olmuyor.
Okullar lider yönetici olmadan yönetilemiyor. Hatta okullar nitelikli lider yönetici olmadan hiiçççç yö-ne-ti-le-mi-yor…
2019 yılında da Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği kapsamında kılavuz ve takvim yayımlanmıştı.
Uygulama basamakları ise şöyle hayata geçecekti.
Mevcut yöneticilerden 4 veya 8 yılını dolduranlar Ek: 1 formu üzerinden başvuruda bulunacaktı. Mevcut form üzerinden alınan puana göre 10 tercih yapılacak, yapılan tercihler arasından puan üstünlüğüne göre ve 4 yıl için yeniden görevlendirme yapılacaktı. Ancak 4 yılını dolduranlar kendi okulunu tercih ederlerse + 4 puan alacaklardı. Puanların nasıl alındığından ve bazı illerin puanları yayımlamamasından başka bir sorun var mıydı, hayır.
Ancak, ilk aşama olan puanlama başvuru süresi bir anda uzatıldı. Bu arada biz de sizin gibi bir sürü başarı belgesi, üstün başarı belgesi düzenletilip puan artırma yoluna gidildiğini basından ve kamuoyundan öğrendik. Dedik ki olsun, hak yerini bulur nasıl olsa.
İkinci aşamaya geçildi. Yöneticiler en fazla onar tercih yaptı. Başvurunun son günü bir uzatma daha. Neymiş efendim uzatma, başvuruyu kaçıranlar için yapılmış.
Katılıyorum, güzel ülkemiz ne çektiyse bu uzatmalardan çekti. Yine katılıyorum, başvuruyu kaçıranlar bana göre de başvuru yapmasınlardı, zaten.
Dedik ki yine, olsun, hak yerini bulur nasıl olsa.
İşler azıcık yoluna girdi sanıp sonuçları beklerken takvim güncelleniverdi. Örneğin 13-17 mayıs arasında açıklanacak yönetici görevlendirme sonuçları taa 27-28 hazirana ötelendi.
Niye, vallahi en azından ben bilmiyorum…
Şimdi bekleyiş devam ediyor. Kimi yöneticiler hop oturup hop kalkıyor. Ne olacak, nasıl olacak, beni etkiler mi, müdür olamazsam ne yaparım vs vs vs…
İlk defa yönetici olacakların durumuna gelince.
İlk defa yönetici olacaklar için Eğitim Kurumları Yönetici Seçme Sınavı (EKYS) koşulu getirildi. Bir yığın öğretmen yönetici olmak için sınava girdi. Giriş ücretinin oldukça uçuk olduğu bu sınavı ÖSYM yaparak sonuçlarını açıkladı.
Görevlendirme dediğimiz ikinci aşamada yazılı sınavın % 80’ i etkili olacak. % 20’ lik dilim ise mülakattan gelecek.
Gerçi onlar eş zamanlı başvuru hakkı istiyorlar ama bu pozisyonda olanlar mevcut yöneticiler yeniden görevlendirildikten sonra başvuruda bulunacaklar.
Ayrıntılarına girmeyeceğim ama 2019 yılında uygulama kılavuzu yayımlandıktan sonra yönetmelikte üç değişiklik, üç uzatma yaşandı, yaşadık.
Niye!
Fikrim yok ancak, bizim oralarda, “El gövdenin kaşındığı yeri bilir!” derler.
Şimdi kamuoyunda bir değişiklikten daha söz ediliyor. Güya mevcut uygulama 4 yılını dolduran okul yöneticilerini mağdur ediyormuş. 4 yılını dolduran yöneticiler var olan projelerini 4 yıl içinde uygulama şansı yakalayamamışlar, süreye ihtiyaçları varmış. Kendi okulunu tercih etmesi halinde Ek: 1’ e gelen + 4 puanın dışında pozitif ayrıcalık istiyorlarmış. 4 yılını dolduran yönetici kendi okulunu birinci sırada tekrar isterse okul başkalarının tercihine kapalı hale gelecekmiş.
Veya bu durumda olanlara + 4 yerine + 8 / + 10 ek puan verilecekmiş. Sonra da mevcut başvurular iptal edilerek yeniden başvuru alınacakmış...
Kulağı tersinden göstererek işi içinden çıkılmaz hale getirmeye gerek yok. Okul yöneticiliği görevlendirme süresi 8 yıldır – 10 yıldır diyerek işin içinden çıkın gitsin.
Öncelikle 4 yılını dolduran okul yöneticileri göreve başlarken mülakattan (!) geçirilip pozitif ayrıcalığa tabi tutularak görevlendirilmedi mi? Üstelik bu ayrıcalık hiç yöneticilik tecrübesi olmayan çok genç öğretmenlere de uygulanmadı mı? Sınıftan çıkmak isteyenler yönetici yapılmadı mı?
Bence de, sonuç ortada…
Önerim şu: “Uzatmayla, kısaltmayla uğraşmadan okul yöneticiliğini genel idari hizmetler sınıfına dahil edin. Sonra 4 ve 8 yıllık kuralını kaldırın. Okul yöneticiliği için örneğin Erzurum’ da bir akademi / enstitü açın. Detayına girmeyeceğim ama burada lider yönetici yetiştirin. Yetiştirin ki, okullar ayağa kalksın, 2023 vizyonu hakikaten hayat bulsun.”
Tamam da niye magazinsel başlık mı diyorsunuz, yaşananlardan daha güzel magazin haber var mı ki, başlık magazinsel olmasın.