Metin AKGÜN
İstiklal Marşı’nın Kabulü
İçinde bulunduğumuz Mart ayı, Türk tarihinde iki büyük hadiseye tanıklık eder. Bunlardan biri dünya tarihine olan tesiri yanında, hürriyet ve istiklalin, haçın karşısında vatanın, İslam dünyasının bütününün müdafaasında dönüm noktası olan 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, diğeri ise, yok olmanın eşiğinden kurtulan necip milletimize istiklalin sembolü olan Marşın 12 Mart 1921 de “İstiklal Marşı’nın” kabulüdür…
Bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşı’mızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘’Milli Marş’’ olarak kabul edilişinin 103. yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyoruz.
Ömrünü vatanına, milletine hizmet etmeye adamış milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yok olmanın eşiğinde olan bir millete seslenirken, bu toprakların ruhunu, bu milletin özünü yansıtan İstiklal Marşı'nı kalemiyle değil; yüreğiyle yazmıştır. O’nun yazdığı İstiklal Marşı, parçalanmış, darmadağın edilmiş, yok olmak üzere olan bir milletin, yeniden doğuşunun, şahlanışının destanıdır.
Bu milli uyanış destanında bir milletin yeniden dirilişi, verdiği var oluş mücadelesinde özünü fark ederek, yeniden tarih sahnesinde hak ettiği yeri alması ve mazlum milletlere de örnek olan, model alınan şahlanması vardır.
Bu şahlanış destanımızın her kıtasında, azizi milletimizin cesareti, her mısrasında ecdadımızın kahramanlığı, her kelimesinde ruhumuzu aydınlatan, milli bilincimizin ve hürriyet aşkımızın en berrak ifadesi yer alır.
Küresel eşkıyalara karşı verdiğimiz var oluş mücadelemizi, muhteşem mısralarıyla ebedileştiren fikir ve edebiyat adamı Mehmet Akif Ersoy; bu toprakların ruhunu, bu milletin özünü yansıtan İstiklal Marşı'nı kalemiyle değil; yüreğiyle yazmıştır. O’nun yazdığı İstiklal Marşı, parçalanmış, darmadağın edilmiş, yok olmak üzere olan bir milletin, yeniden doğuşunun, şahlanışının destanıdır.
Türk milletinin sahip olduğu yüksek karakteri, milli ve manevi değerleri en veciz sözlerle ifade ederek bayraklaştıran İstiklal Marşımız, milli birlik ve beraberlik duygularımızı daima canlı tutarak milletimize güç vermeye devam edecektir.
Türk milletinin vatansever bir evladı olan Mehmet Akif, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına yalnızca İstiklal Marşı’nı yazarak verdiği manevi güç ve motivasyonla değil; bizzat Anadolu’yu gezerek Milli Mücadele ruhunun Anadolu’ya yayılmasına çalışarak da destek olmuştur.
Bu duygu ve düşüncelerle şahsım ve Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği adına, İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün 103. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.