İstiklal Marşı Kabulü

Bundan yüzbir yıl önce topyekûn bir var oluş mücadelesi verdik. Genç ihtiyar, kadın erkek demeden, var olmak, hürriyet ve istiklalimiz devam ettirmek için, coğrafyayı vatan kılmak yolunda, bir ve bütün olarak, tek bir can olduk, ayağa kalktık, vatanımızı savunmak için seferber olduk.

Bu kutlu yolda, canımızdan, cânânımızdan, bütün varımızdan geçtik ancak cennet vatanımıza nâmahrem eli değdirmedik.

Sarsılmaz inancımız ile ayağa kalktığımız bu kutlu yolda, kültürel kodlarımızda yer alan, bizi biz kılan değerlerimizden aldığımız güç ile bu milli seferberlikte, sarsılmaz imanımızın, hak yolundaki sadakatimizin, vatan sevgimizin, asalet ve cesaretimizin mısralara bürünmüş halidir Mehmet Akif’in mısralarında cihana haykırışımızdır “İstiklâl Marşımız”. Bu muhteşem marş, milletimizin her bir ferdinin zihnine ve gönlüne işleyen aidiyet mührü olmuştır…

Bu muhteşem marş; Kur’an da “Gevşeklik göstermeyin, üzülmeyin; iman etmişseniz üstün olan sizsiniz.” (Al-i İmran/139-) Ayetinin istikametindeki yaşama samimiyetidir.

Bu muhteşem marş;

“Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ...

  Hani, tâuna da züldür bu rezil istilâ!”      

Satırlarında ifadesini bulan şekli ile rezil bir istilaya uğrayarak; vatanı, bayrağı, dini, bütün değerleri ile yok edilmek istenen bu necip milletin ayağa kalkışı, cihana haykırışıdır.

Bu muhteşem marşımız; var oluş gayemizi, kim olduğumuzu ve nasıl var olmaya devam edeceğimizi öğretir. En son ocağımız sönmeden bağımsızlığımızın sembolü olan al bayrağımızın inmeyeceğini haykırır. Şehit kanlarıyla sulanmış vatan toprağımızın asla düşmana çiğnetilemez olduğunu telkin eder. Şehâdetleri dinin temeli olan ezan-ı Muhammedî’nin ebediyen yurdumuzun üstünde inlemesini niyaz eder. Şu mısralarla milletimize ebedi istiklâli muştular…

Bu farkındalık içerisinde, bu özel samimi duygularla, şahsım ve Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği adına, 101. yıldönümünü idrak ettiğimiz İstiklal Marşımızın kabulü münasebetiyle, Hasta yatağında; “Üstad İstiklal Marşı’nın yeniden yazılmasını ister misiniz” sorusu karşılığında yerinden fırlayarak “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı’nın yazıldığı günleri göstermesin.” diyerek çekilen sıkıntıyı anlatmaya çalışan, yok olmanın eşiğinde bir milletin var oluş mücadelesindeki mana derinliğini, “Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda/Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda!.” Diyerek iki mısrada özetleyen milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve istiklal ve istikbal mücadelemiz sürecinde günümüze uzanan bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, yaşayan gazilerimizi minnetle anarken; bizi biz kılan değerlerimize, o ruha, irfana, maneviyata, medeniyete ve emanetlerine yeniden şuurlu bir şekilde sahip çıkmamızın mesuliyetimiz olduğuna dikkat çekerim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Metin AKGÜN Arşivi