Abdullah DAMAR
İlkokullarda Spor Dalı Eğitimi
Eğitimin en temel ilkelerinden biri insanları, zihni ve bedeni yönleriyle bir bütün olarak yetiştirmektir. Kuşkusuz bireylerin bedensel ve ruhsal yönden sağlıklı ve mutlu olması, toplumsal kalkınmanın da önde gelen koşullarındandır. Dolayısıyla beden eğitimi dersi, öğrencilere sağlıklı aktivite alışkanlığı kazandırmak ve en uygun bir fiziksel uygunluğu hayat boyu devam ettirmek biçiminde belirginleşen amaçları kapsamaktadır.
İlköğretim kurumlarında uygulanacak beden eğitimi ve spor etkinlikleri bilhassa, çocukların motor beceri ve yeteneklerini geliştirmek, olumlu davranışlar kazanmalarını sağlamak, sporu alışkanlık halinde sürdürmelerini ve sağlıklı olabilmelerini temin etmek yönünden önemlidir.
Geçtiğimiz günlerde, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında “İlkokullarda Spor Dalı Eğitimi Protokolü” imzalandı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, protokolün amacının, uzman antrenörlerle, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin sportif becerilerinin geliştirilmesi olduğunu, bu durumun insan sermayesine katkıda bulunacağını; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ise ilkokulda okuyan öğrencilerin mezun olana kadar bir spor branşını tanıması, öğrenmesi ve sonrasında da ortaokulda, lisede yeni çalışmalarda bu anlamdaki başarısını, yeteneklerini geliştirmesi en büyük hedef olduğunu ifade etti.
İlkokullarda Spor Dalı Eğitimi Projesinin, ilkokul çağındaki çocukların sportif yeteneklerinin keşfedilmesinde ve sonraki eğitim kademeleri için de bu tespitin esas alınarak çocukların yetenekleri doğrultusunda yetiştirilmesinde önemli bir proje olacağına inanıyoruz.
Bilindiği gibi ilkokullarda özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen derslere sınıf öğretmenleri giriyor. Sınıf öğretmenleri, çeşitli nedenlerle beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar gibi dersleri tam anlamıyla işleyemiyor. Bu nedenle, böyle bir protokolün yapılması olumludur.
İlkokul öğrencilerinden zihinsel yetenek, müzik yeteneği ve görsel sanatlar yeteneği alanlarında yetenekli olan çocuklar, Bilim Sanat Merkezleri seçme sınavlarıyla seçiliyor, ancak spor yeteneği olan çocukların yeteneklerinin keşfedilmesi tesadüflere kalıyordu. Bu protokolle, bu kaybın da önüne geçilmiş oldu.
Geçtiğimiz hafta içinde ilkokullarda protokolün uygulanmaya başladığını, çocukların hem eğlenerek, hem de yeteneklerini göstererek bu faaliyetlere büyük bir mutlulukla katıldığını gözlemledik. Umarız, yapılacak çalışmalarla protokol hedefine ulaşır.
Kaynaklar
Y.TAŞMEKTEPLİGİL. Ç.YILMAZ. O. İMAMOĞLU.E. KILCIGİL (2006). İLKÖĞRETİM OKULLARINDA BEDEN EĞİTİMİ DERS HEDEFLERİNİN GERÇEKLEŞME DÜZEYİ