Selçuk POLAT
Eğitim-Öğretimde İkilik
Eğitimde süreklilik önemli bir unsurdur. Eğitim-öğretim sürecinde sürekli değişimler yapmak öğrenci ve öğretmen motivasyonun azalmasına yol açar. Bu durum öğrencinin odaklanmasını zorlaştırır. Öğretmenlerin verimliğini düşürür.
Uzaktan öğretim sürecinde güzel bir yol kat ettikten sonra aşamalı olarak yüz yüze eğitime geçmek büyük sıkıntılara yol açacaktır. Öğretmen ve öğrencilerin tam anlamıyla uyum problemleri aşılmışken kademeli olarak yüz yüze eğitime geçmek büyük bir motivasyon bozukluğu yaratacaktır. Özellikle ilkokul kademesinde öğrencilerin tekrardan uyum problemleri yaşayacağını düşünüyorum. İlkokul çağındaki çocukların gelişim dönemlerini düşünürsek birden fazla uyarıcıya odaklanamayacaklarını biliyoruz. Aynı zaman dilimlerinde hem uzaktan öğretim hem de yüz yüze eğitim ilkokul kademesindeki öğrenciler için pedagojik olarak verimli olmayacaktır. Öğretmenlerin uzaktan öğretim süreci başlangıcında büyük sıkıntılar yaşadılar. Öğretmenler tam da uzaktan öğretim platformlarının dilini çözmüş bu alanda uzmanlaşmaya başladığı anda tekrar yarı zamanlı eğitime geçmek, bu süreci sekteye uğratacaktır. Uzaktan öğretimde taşlar yerine oturmaya başlamışken kesintiye uğratmak verimi düşürecektir. Uzaktan öğretim sürecinde öğretmen ve öğrencilerin son bir aydır tam anlamıyla adapte olduğu bir dönemde yüz yüze eğitime aşamalı olarak geçmek karmaşıklığa yol açacaktır. Bu karmaşık ortamda ne öğrenci ne de öğretmen tam anlamıyla verimli olamayacaktır. Şu süreçte dershanelerin açık olduğunu biliyoruz. 8.Sınıf velileriyle biraz empati kurduğumuzda öğrencisini uzaktan öğretime ve yüz yüze eğitime göndermeyecek. Tercihini dershanelerden yana kullanacağını biliyoruz. Bu durumda ekonomik olarak yetersiz olan velilerin çocukları zarar görecek.
Ortaokul kademesinde branş öğretmenleri için ders tanımlama zorlaşacak. Yüz yüze derslerle çakışmalar olacaktır. İşin içinde çıkılmaz bir hale bürünecek. Yüz yüze eğitim ve uzaktan öğretim için zaman problemi ortaya çıkacak. Diğer kademelerde uzaktan öğretim dersleri olan öğretmenler sorunlar yaşayacaklar. Bu sorunların ortaya çıkmaması için okulların teknolojik alt yapısı yeterli düzeye getirilmeli. Öğretmenler için gerekli alt yapı sağlanıp uzaktan öğretimin okullardan yapılması gerekir. Önemli olan noktaysa bana göre sürecin ne olacağını bilmediğimiz bir dönemde uzaktan öğretim, en sağlıklı yoldu. Bu yolda yarı yıl tatiline kadar kesintisiz devam edilmeli. Eğer ki Covıd-19 salgınıyla ilgili tüm veriler okulların açılması için olumluysa o zaman okullar tamamen yüz yüze eğitim-öğretime tam zamanlı olarak açılmalı. Aksi takdirde uzaktan öğretim her kademe için şu an için en sağlıklısı.
En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu suretler olur.
M. Kemal ATATÜRK