Mehmet GÜLEÇ
COĞRAFYA EĞİTİMİNE YİNE GEREKEN ÖNEM VERİLMEDİ
YAŞADIĞIMIZ TOPRAKLAR COĞRAFYAYA ÖNEM VERİLMELİ DİYOR, LAKİN GÖRÜŞ ALINMASINA RAĞMEN
MEB COĞRAFYAYA YİNE GEREKEN ÖNEMİ VERMEDİ
Liselerde haftalık ders saatlerini düzenleyen karar yürürlüğe konuldu. Yeni ders saatleri çizelgesi, hazırlık ve 9. sınıflardan başlamak üzere yürürlüğe konuldu. 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan itibaren kademeli olarak yeni ders saatlerine göre planlama yapılacak. Haziran ayı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre Coğrafya ders saatinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. 1.Dönem son bulmadan önce öğretmenlerden görüş isteyen Milli Eğitim Bakanlığı’na Coğrafya Öğretmenlerinin en çok bildirdiği hususların başında, 9.Sınıflarda Coğrafya müfredatı yoğun olduğu için haftalık ders saatinin 3 ya da 4 saate çıkarılması idi. Lakin konuyla ilgili yine bir değişiklik yapılmadı. 9.Sınıf konularının bir kısmının 10.Sınıfa kaydırılması sorunu çözmeye yetmeyecektir. Eğer ki ezberci sistemden vazgeçilmek isteniyorsa kazanım bilgi seviyesinde bırakılmayıp analiz-sentez noktalarına taşınabilmeliydi. Zira bugüne kadar belirtilen kazanımlar (müfredatın yetişmesi için daha çok sunuş yoluyla öğretim strateji ve tekniklerinin kullanımını zorunlu kılıyor bu durumda aktif öğrenme tekniklerinin gölgede kalmasına neden oluyordu). Aksi takdir de iki saatlik ders süreci, Coğrafya Dersinin temel hususlarının kazandırıldığı 9 ve 10.Sınıflar da oldukça bilgi yoğun bir ders işlenmesine bu durumda Coğrafya’da başarısızlığın en temel nedenleri arasında görülmektedir. Bundan dolayı ders saatlerinin 4 saat olarak planlanması gerekmekteydi.
Bir diğer husus da, 11 ve 12.Sınıflarda Coğrafya’nın seçmeli bir ders statüsünde olması LYS’de Coğrafya-1 ve Coğrafya-2 Testlerinin çıktığı düşünülürse büyük bir çelişkidir. LYS’de Coğrafya’nın bu kadar önemi varken seçmeli olması eğitim içeriği olarak negatif bir durumdur. Zorunlu olması yerinde bir karar olurdu.
Ülkelerin tanıtımı oldukça yetersiz durum arz etmektedir. Küreselleşen Dünyamızı daha iyi tanımak adına “Ülkeler Coğrafyası” dersi muhakkak olmalı idi. Bu konu ünite olarak değil, ders olarak okutulmalıdır. Şahsımca 11.Sınıf bunun için ideal basamaktır. Bu ders en az milli bilinç çerçevesinde ülkemizi daha iyi tanıtabilmek adına müfredata eklenmesi gerektiğine inandığım “Milli Coğrafya-Türkiye Coğrafyası” dersi kadar önemlidir. Lakin bırakınız bu dersleri haftalık ders çizelgesine eklemeyi, 11.Sınıf ve 12. Sınıf Coğrafya dersi seçmeli bir statüdedir. Bu bulunduğumuz coğrafya için kabul edilebilir bir gerçek değildir.
Yaşadığımız coğrafya, coğrafya ilmine daha çok önem verilmesi gerektiğini kendisi bizatihi vurgularken gereken önemin verilmemesi üzücüdür.