Nihayet MEB 15 Ekim'de Fikirlerimizi Teorikten Pratiğe Dönüştürüyor
Tabi bu uzun bir süreçtir. Bizde buna katkı sunmaya bütün gayretimizle devam edeceğiz inşallah. Yazımızı aynen paylaşıyoruz:
TEK ZAMANI EĞİTİME GEÇERKEN BİZDEN DE ÖNERİLER
Diğer adı literatürde normal öğretim olan tek zamanlı eğitim geldi, geliyor derken hükümetin bu konudaki kararlı duruşu 2019 genel seçimlerine kadar tüm yurtta geleceğinin göstergesidir. Bunun adımları geçen sene şartları uyan okulların ikili öğretimden normal öğretime geçmesiyle başlamıştır. Dolayısıyla bu durum bir takım sorunlarda beraberinde şüphesiz getirmiştir. Özelikle sınıf öğretmenliği norm fazlalığı, sınıf mevcutlarının artışı, bahçelerin yetersiz kalması gibi. Zaten önemli olan güzelliklerin yanında ortaya çıkacak problemleri de minimize etmektir. Öncelikle tek zamanlı eğitim nedir sorusuna cevap ararsak modern eğitimde olan öğrencilerin sabah başlayıp akademik derslerini işlediği, öğlen ara verdiği, öğleden sonrada çeşitli sosyal faaliyetler yaptığı akşam karanlık olmadan evine vardığı bir sistemdir Her ne kadar kulağa hoş gelse de bunun nasıl uygulanacağının belirlenmesi gerekir. Bizler çok iyi hatırlarız ilkokullar 5 seneyken dersler 5 saatti. İlköğretim 8 yıllık eğitim zorunlu olunca 6 derse çıktı. Bu durumunda ülkemizde pratikten çok teorik olarak dersler işlendiği için öğretmen ve öğrencileri haliyle zorlamaktadır. Yine bir kamuoyu yoklamasında büyük çoğunlukla ilkokullarda haftalık ders saatlerinin düşürülmesi istenecektir. Yine bunun gerekliliğini İYEP te hissedeceğiz.
Peki, İYEP nedir?
İlkokullarda pilot olarak başlatılan 3 ve 4.siniflarda Türkçe ve Matematik derslerinde yetersizliği bulunan öğrencilere kurs vermektir. Gelecek yıl muhtemelen tüm yurtta başlayacak olan bu program ikili eğitimde uygulanması hafta içinde olmayacağından hafta sonunda yapılmasını doğuracak. Buda beraberinde hafta ici okul hafta sonu yine okul hem öğretmen hem öğrenci hem de veli açısından zor olacaktır. Hafta sonu verirse 10 saati 5,5 ayırması gerekecektir. Yani bunun ikili eğitimde uygulanması kolay görünmüyor. Gelecek olursak normal öğretimde İYEP nasıl olacak.6 ders gören öğrenci ayrıca 2 ders daha işleyecek. Toplamda 8 derse girecek öğrenci ister istemez öğle arası dinlenmesi gerekecektir. Ayrıca bir öğrencinin günde özelikle ilkokulsa 8 saat derse girmesi onun için pek kolay olmasa gerek. Hele bir de ilkokullarda öğle arasının kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapılırsa İYEP nasıl uygulanacak bu soruların cevaplarının aranması gerekir.
Bir eğitimci olarak tek zamanlı eğitime geçilirken her türlü sorular ve sorunların cevabı öğretmen ve öğrenciye sorularak buna göre kararlar alınması yerinde olacaktır. Zorlaştırmayın kolaylaştırın sözünü rehber edinerek çalışmalarımızı yaparsak az zamanda çok yol kat ederiz. Önerimiz ilkokullarda haftalık ders saatinin ilkokullarda eskiden olduğu gibi 25 saate düşürülmesi bu yapılırsa sınıf öğretmenliğinin haftalık girmek zorunda olduğu ders 18 saatten 12 saate indirilmesi ki ek dersi aynı kalsın. Yine ortaokullarda bir ara gündeme gelmişti haftalık 30 saat olarak kalması imam hatiplerde bu 35 olarak kalabilir. Liselerde ise 40 saatten 35 saate getirilmesi gibi.
Tabiki son çıkacak kararı MEB verecektir. Sonuçta ne karar çıkarsa o bizim için hayırlı olsun inşallah. Niçin bunu yapmalıyız çünkü eğitim bir süreçtir ilimi tekrar etmek gerekir. Bu da dersleri seçmeli olarak tekrar almak demektir. Bunlara da tüm okullara bir standart koymak lazımdır. Bir politikacı bir veli bir öğretmen neyden yakınıyor öğrencilerin hep dersle meşgul olup kültürünü değerlerini unutur olmasından. İşte bunun çözümü okullarda hafta sonu kurs programlarının yapılmaması hafta sonunu ailesiyle, arkadaşlarıyla sevdikleriyle geçirmesinin önü açılmış olur ki bu mutlu bir birey beraberinde mutlu toplumu getirecektir. Eğitimin amacı da zaten bu değil midir?
Salih HAZIR / Eğitimci Yazar