Abdullah DAMAR
Toplum ve Gençler Eğitimden Ne Bekliyor?
Eğitimin, bir toplumun geleceği açısından ne derece önemli olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Eğitim ve bireysel değişim, eğitim ve toplumsal değişim süreçlerini karşılıklı birbirini koşullayan süreçler olarak ele alırsak, eğitimin hem bireysel, hem de toplumsal değişime etkisi daha belirginlik kazanır.
Bu anlamda toplumsal değişimi çağdaşlaşma, modernleşme, kalkınma olarak düşünürsek, bütün bunların eğitim sayesinde gerçekleştiğini de söyleyebiliriz.
Eğitim, toplumsal, siyasal, ekonomik vb. çok yönleri olan bir süreçtir ve işlevleri de, demokratik toplumlarda genellikle siyasal partiler ve dolayısıyla hükümetler gerçekleştirilir. Bu nedenle bir toplumda iktidar olmak isteyen siyasal partilerin, o toplumdaki eğitim ile ilgili beklentileri dikkate alması çok önemlidir.
TEDMEM tarafından, “Seçimin kaderi eğitim vaatlerine mi bağlı?” başlıklı araştırma bütün siyasi partiler tarafından dikkate alınması gereken çok önemli bir araştırma olarak göze çarpmaktadır. Araştırmanın, “Seçmen siyasi partilerden eğitimle ilgili ne bekliyor?” bölümünde toplumun ve gençlerin en az %90’ının önemli/çok önemli bulduğu vaatler şöyledir:
Vaat Türkiye Geneli (%) 18-24 Yaş (%)
Kaliteli eğitim herkes için parasız olacak. 94 95
Kızların eğitime katılımını arttırmak için teşvikler gerçekleştirilecek 93 94
Anne babasının gelir ve mesleğinden bağımsız her çocuk nitelikli eğitim alacak. 92 93
Mesleki eğitim güçlendirilecek. 93 94
Öğrenciler iş dünyasına hazırlanacak şekilde yetiştirilecek. 93 94
Eleştirel düşünme, sorgulama ve problem çözme becerilerine sahip gençler
yetiştirilecek. 91 95
Her öğrencinin teknoloji eğitimi alması sağlanacak. 91 92
Tabloda da görüldüğü gibi Türkiye’de eğitim sisteminin değişmeyen ihtiyacı, fırsat eşitliği olmaya devam etmektedir.
-Toplumun %94’ü, gençlerin %95’i nitelikli eğitimin herkes için parasız olmasını önemli/çok önemli bulmaktadır.
-Toplumun %93’ü, gençlerin %94’ü kızların eğitime katılımını artırmak için teşvikler geliştirilmesini önemli/çok önemli bulmaktadır.
-Toplumun %92’si, gençlerin %93’ü anne ve babasının gelir ve mesleğinden bağımsız her çocuğun nitelikli eğitim almasını önemli/çok önemli bulmaktadır.
-Toplumun %93’ü, gençlerin %94’ü öğrencilerin iş dünyasına hazırlanacak şekilde yetiştirilmesini önemli/çok önemli bulmaktadır.
-Toplumun %93’ü, gençlerin %94’ü mesleki eğitimin güçlendirilmesini önemli/çok önemli bulmaktadır.
-Toplumun %91’i, gençlerin %95’i eleştirel düşünme, sorgulama ve problem çözme becerilerine sahip gençlerin yetiştirilmesini önemli/çok önemli bulmaktadır.
-Toplumun %91’i, gençlerin %92’si her öğrencinin teknoloji eğitimi almasını önemli/çok önemli bulmaktadır.
Seçimlerin yaklaştığı bu günlerde özellikle de genç bir seçmen topluluğuna sahip ülkemizde, yönetime talip olacak siyasi partilerin seçim bildirgelerini hazırlarken dikkat etmesi gereken en önemli başlığın eğitim ile ilgili politikalar olduğunu unutmaması gerekir.