Abdullah DAMAR
Okullarımız, Öğrenen Okulların Neresinde?
Öğrenen örgüt; bireylerin, takımların ve örgütün yararı için örgüt içinde öğrenmeyi gerçekleştirme ve öğrenilenleri paylaşmaya yönelik stratejik bir başlılıktır. Öğrenen örgüt bunu, değişen çevreyi anlamlandırmak ve yorumlamak için; kesintisiz öğrenme ve değişim yoluyla yeni bilgi girişi için; bu bilginin sisteme ve uygulamalara nüfuz etmesi ve bu bilginin çıktılara dönüşmesi amacıyla, uyum ve ortak kapasite yoluyla yapar (Lunenburg ve Ornstein, 2013:22).
Yazarlar; okulların, öğrenen örgütler olmasına yardım etmek için nelerin değişmesi gerektiğini yedi başlıkta, şu şekilde yorumlamışlardır;
1-Sürekli Öğrenme Fırsatları Yaratmak: Öğrenmenin devam eden, stratejik olarak kullanılan ve işin dışında gelişen bir süreç olduğunu ifade eder.
2-Araştırma ve Diyaloğu Desteklemek: İnsanları özgürce soru sorduğu, zor sorunları tartışmak üzere gündeme getirmede istekli olduğu ve her düzeyde geri bildirim almaya ve vermeye açık olduğu kültürü ifade eder.
3-İşbirliği ve Takım Öğrenmesini Teşvik Etmek: Bu eylem işbirliğinin ruhuna ve takımların etkili kullanımını destekleyen becerilere odaklanır. İnsanlar okullarda sık sık gruplar kurarlar fakat bildiklerini ortaya koyma konusunda her zaman cesaretlendirilmezler.
4-Öğrenmeyi gerçekleştirmek ve paylaşmak için Sistemler Yaratmak: Bu amaç için kullanılan teknolojiye dayalı stratejiler, dağınık takımlar ve bölümler arasındaki fikirleri yakalamak ve belirli bir alandaki değişimlerin işlenmiş verilerini bir araya getirmek için yazılımlar kullanılmasına odaklanır.
5-Ortak Bir Vizyona Doğru İnsanları Güçlendirmek: Bu eylemde başarı için ana ölçüt, vizyon çerçevesinde örgütün genelindeki uyum derecesi ve vizyondan hareketle değişimlerin yaratılması ve uygulanmasında, örgüt içinde herkesin katılımının derecesidir.
6-Örgüt-Çevre Bağlantısını Kurmak: Okullar hem yerel, hem de küresel düzeyde faaliyette bulunmalıdır. Diğer okulların ne yaptığını görebilmeli ve kıyaslama yapabilmelidir.
7-Öğrenme için Stratejik Liderlik Sağlamak: Öğrenmeyi model alan liderler, öğrenen örgüt için çok değerlidir. Onlar, örgütü yeni istikametlere götürmek için öğrenmenin nasıl kullanılacağı konusunda stratejik düşüncelere sahiptirler.
Bu başlıklarda sözü edilen değişimlerin ve okullarda yaşanması gereken süreçlerin, MEB’e bağlı devlet okullarında olabilirliğini tartışmak bile gereksizdir. Hatta bu değişim ve süreçlerin bir bölümünün özel okullarda bile işleyebileceği kanaatinde değiliz. Çünkü maalesef öğretmenler; okul yöneticilerinin seçiminden, ders kitaplarının seçimine, müfredat belirlenmesinden, ders materyallerinin belirlenmesine, yer değiştirmeden, meslekte yükselmeye hemen hemen hiçbir konuda söz sahibi değildirler. Bu ortamda öğrenen örgüt aramak abesle iştigaldir.
Kaynaklar
Lunenburg F.C. ve Ornstein A.C. (2013). Eğitim Yönetimi.