Öğretmenlerin Haftalık Ders Programını Düzenlenirken Uyulması Gereken Kurallar

Geçtiğimiz günlerde bazı eğitim sitelerinde, lise ve ortaokullarda haftalık ders programına itiraz edecek öğretmenlerle ilgili soruşturma açılacağına yönelik haberler çıktı. İlgili sitelerde haberlerin hangi kaynaklara dayanılarak hazırlandığına yönelik bilgi yoktu.

Haftalık ders programı konusu ortaokul ve liselerde üzerinde en çok tartışılan konuların başında gelmekte ve liyakatsiz eğitim yöneticileri tarafından, öğretmenler üzerinde ‘Demokles’in kılıcı’ gibi sallandırılmaktadır. Bu nedenle ortaokul ve liselerde görev yapan eğitim yöneticileri ve öğretmenlerin haftalık ders programları hazırlanırken uyulması gereken kuralları bilmesi, sorunların önlenmesi anlamında önemlidir.

Ortaokullarda haftalık ders programı

Ortaokullarda haftalık ders programı, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 5/2 maddesinde, “Haftalık ders programı, eğitim ve öğretim yılı başında ve gerekli hâllerde ders yılı içinde okul yönetimince hazırlanır. Haftalık ders programı; engelli öğretmenlerin, bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan öğretmenlerin ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak okulun genel işleyişini bozmayacak şekilde hazırlanır. Hazırlanan program ilgililere imza karşılığı duyurulur.” şeklinde düzenlenmiştir.

Buna göre;

-Engelli öğretmenlerin,

-Bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan öğretmenlerin,

-36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak

-Okulun genel işleyişini bozmayacak şekilde hazırlanır.

Liselerde haftalık ders programı

Liselerde haftalık ders programı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 12.maddesinde, “ öğretmenler kurulunda görüşülür ve okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulamaya konulur. Bu programda yönetici ve öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre dağılımı yapılır ve ilgililere yazılı olarak imza karşılığı duyurulur.

Haftalık ders programı düzenlenirken:

a)Okulların eğitim ortamı, öğretmen durumu, engelli öğretmenler, engelli çocuğu bulunanlar, süt izni kullananlar, fizikî şartlar ve pedagojik esaslar göz önünde bulundurulur. Bu bağlamda; engelli, engelli çocuğu ve/veya bakmakla yükümlü olduğu engelli bireyi olanlar ile süt izni kullanan öğretmenlerin haftalık ders programı, gün ve saatleri okulun genel işleyişini bozmayacak şekilde ilgili öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hazırlanır.

b) Dersler, özelliklerine göre üst üste veya haftanın belirli günlerine dengeli olarak dağıtılır. Bayrak törenleri dikkate alınarak beden eğitimi ve müzik derslerinin haftanın ilk ve son iş gününe konulmasına özen gösterilir.

c) Uygulamalı meslek dersleri, imkânlar ölçüsünde ders bütünlüğü bozulmadan ders saatleri birbirini izleyecek şekilde planlanır.

ç) Programda teorik ve uygulamalı derslere aynı günde yer verilmesi durumunda, teorik derslere öğleden önce, uygulamalı derslere ise öğleden sonraki saatlerde yer verilmesine özen gösterilir.

Ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerin ilgili mevzuat ve açıklamalar doğrultusunda haklarını bilerek görev yapmaları hem okul işleyişini kolaylaştıracak, hem de gereksiz yere soruşturma açılmasını önleyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi