Öğrenci Günlükleri ve Önemi

Günümüzde öğretmenlerden, öğrencilerin öğrenme ve gelişim süreçlerinin bütüncül bir anlayışla izlemesi ve değerlendirmesi beklenmekte, bu değerlendirmenin yapılabilmesi için de süreç ve sonuç odaklı değerlendirme yaklaşımlarının bütünleşik ve uyumlu bir anlayışla etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Yine öğretmenlerden, öğrencilerin potansiyel, beceri, kişisel yetkinlik ve yeteneklerini ortaya çıkarma ve kendilerini tanıyıp özgün yanlarını geliştirmeleri için de çalışma yapmaları, ders tasarımlarını bu yönde değiştirmeleri yönünde bir beklenti oluşmaktadır.
Süreç odaklı değerlendirme yöntemlerinden biri de öğrenci günlükleridir. Günlükler, öğrencilerin kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmasının yanı sıra onların duygu, düşünce ve isteklerini yazmalarına ve kendilerini doğru bir şekilde ifade etmelerine de olanak sağlar. Günlükler sayesinde, öğrenciler sınıftaki deneyimlerini yansıtır, yazma işlemiyle de sınıftaki deneyimle ilişki kurulur. Bu şekilde öğrenciler korktukları ve çekindikleri durumları yazarak belirtebilmektedirler. Öğrenciler günlüklerinde çözmeye çalıştıkları problemlere, kullandıkları yöntemlere, deney süresince yaptıkları gözlemlere ve ulaştıkları sonuçlara yer vermektedirler. Bu sayede hem öğrenci karşılaştığı problemlere sağlıklı çözüm yolları bulabilir hem de öğretmen öğrenciyi daha iyi tanıyarak öğrencinin kişisel gelişimine katkı sağlama fırsatı yakalayabilir.
Günlük aynı zamanda öğrencinin süreç içerisinde gelişimini anlamayı sağlayan önemli bir araçtır. Günlük yazan birey, geri dönüp yazdıklarını inceleyerek süreç içerisinde kendini gözlemleme fırsatını bulur. Öğretmen, yazılan günlükleri kontrol edip öğrencilere geribildirim vererek öğrencinin konuya ilişkin düşüncelerini doğru bir şekilde oluşturmasına yardımcı olur.
Günlük yazmanın gerek öğretmenlere gerekse de öğrencilere birçok faydası vardır. Bu faydaları şöyle sıralayabiliriz:
Öğrenciler için:
-Günlükler, tecrübeleri ve düşünceleri sürekli kaydetmeye yarar.
-Günlükler, öğretmenler ile sürekli iletişim kurmanın önemini vurgular.
-Günlükler, kişisel olumlu ve olumsuz etkilerde güvenilir bir süreçtir.
-Günlükler, içsel diyaloga yardım eder.
-Günlükler, çocukların sınıfta dile getiremedikleri, ifade etmekte zorlandıkları düşüncelerini de paylaşmalarını sağlar.
-Günlükler, çocukların kendilerini arkadaşlarına da tanıtmalarını sağlar.
Öğretmenler için:
-Günlükler, öğrencilerin düşünme ve öğrenmesi içerisine açılan pencerelerdir.
-Günlükler, öğrenciler ile devamlı iletişim kurmanın önemini vurgular.
-Günlükleri, çocukların ifade edemedikleri duyguların öğretmene aktarılması için güvenli bir yoldur.
-Günlükler, çocuğun öğrenme gelişiminin izlenmesi için de önemli bir araçtır.
-Günlükler, öğretmen öğrenci arasındaki diyalogu sağlayan öğretim araçlarıdır.
Günlüklerin, öğrenciler için bütün bu yararlarının yanında, çocukların yazma serüveni için de önemli bir yol arkadaşı olduğunu ifade edebiliriz. 
Bu anlamda günlüklerin ilkokul sıralarından itibaren hem bir değerlendirme aracı, hem de çocukları yazma serüvenine götürecek bir yol arkadaşı olduğunun bilincinde olarak özellikle Türkçe derslerinde kullanılmasının önemi ortadadır. 
Türk eğitim sistemi her ne kadar sonuç odaklı öğrenme yaklaşımını öncelese de, meslektaşlarımızın sınıf içi uygulamalarda kısmen özerk olmasından hareketle öğrenci günlüklerini kullanmalarını öneriyoruz.

Kaynaklar
Ali GÖÇER. Sevtap ARSLAN. Ceyda ÇAYLI. (2017) TÜRKÇE EĞİTİMİNDE ÖĞRENCİ GELİŞİM DURUMUNUN BELİRLENMESİNDE SÜREÇ TEMELLİ TAMAMLAYICI ÖLÇME DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE ARAÇLARI
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi