Abdullah DAMAR
MEB’den Yaz Okuluna Tırpan!
Milli Eğitim Bakanlığının bu yıl planladığı “Yaz Okulu” uygulamasındaki gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
MEB, ilk olarak Mayıs ayı içinde bir yazı, kılavuz ve takvim yayınlayarak, 4-12 sınıf düzeylerinde, her dersten haftada 6 saat olmak üzere, matematik ve İngilizce derslerinden “Yaz Okulu” açılacağını duyurdu. Buna göre, Haziran ayı içinde, öncelikle yaz okulu açmak isteyen okullar başvurusunu yaptı. Bu okullar ilgili makamlar tarafından onaylandı. Sonra yaz okulunda görev almak isteyen öğretmenler başvurularını yaptı. Daha sonra konu velilere duyurularak yaz okuluna gelmek isteyen öğrencilerin başvurularının yapılması sağlandı. En sonunda da okul idareleri, sınıfları ve öğrencileri planlayarak ders programlarını oluşturdu, onaylar alındı ve öğrencilerle, velilere duyuruldu. Yaz okulu hafta içi her gün 09.00-13.00 saatleri arasında yapılacaktı.
Okul müdürlükleri, öğretmenler, veliler ve yaz okulunda görev alan öğretmenler Kurban bayramı sonrası 3 Temmuz tarihinde yaz okulu başlayacakken, MEB ‘2 Temmuz 2023 Pazar’ gecesi bir yazı yayınlayarak yapılan bu işlemlerin iptal edildiğini, yeni sürecin 10 Temmuz 2023 tarihinde başlayacağını duyurdu. MEB, bir ay önce yayınladığı yazıdaki bazı kuralları değiştirdi. Şöyle ki;
-Matematik ve İngilizce derslerinden haftalık 6 saat olan ders saati sayısı aynı kalmakla birlikte toplamda 4 hafta ile sınırlandırıldı. Yani yaz okulunda görev yapan öğretmenler en fazla 48 saat ek ders ücreti alabilecek.
-Yaz okulunun başlama saatleri 13.30 olarak belirlendi. Önceki kılavuzda böyle bir belirleme yoktu.
-Yazıda, kursların denetlenmesi konusunda abartılı ifadeler yer aldı.
MEB’in bu yazısından sonra yaz okulu açacak okul, görev yapacak öğretmen ve yaz okuluna gelecek öğrenci kalır mı bilmem ama 2 aylık süreçte ders saatlerinin 4 hafta ile sınırlandırılması günde bir iki ders saati okula gitmeyi gerektirecek, okul idareleri, öğretmenler veliler ve öğrencilerin tatil planlarını etkileyebilecektir.
Yine yaz okulunun başlangıç saatinin 13.30 olarak belirlenmesi, yaz okulu açılsa bile sıcak bölgelerde ders yapılmasının çok güç olması sorununu gündeme getirecek ve verilen emekler, harcanan bütçe berhava olacaktır.
Son olarak, kılavuzda belirtilen sınıf açma/kapama esaslarının abartılı bir denetim sopasıyla ilgililere hatırlatılması manidar olmuştur.
Esasen idarenin resmi yazı dili emredici olmak durumundadır fakat her fırsatta denetim ve disiplin cezası sopasının abartılarak yazılara dercedilmesi ister istemez idarenin amacının sorgulanmasına neden olmaktadır.