Murat Mehmet GÜLER
Kadrolu Öğretmenlerden Yeni Bakana Çağrı!
Taraflı tarafsız hemen hemen herkesin Akparti iktidarını eğitim konusunda eleştirdiğini yıllardır biliyoruz. Bunun en büyük nedeni sanırım sahadan gelmemiş yöneticilerin karar verici makamlarda oturmasıydı. Son yapılan kabine değişikliği ile Milli Eğitim Bakanlığına Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof.Dr.Ziya Selçuk getirildi. Sayın bakanın sürpriz şekilde bu makama getirilmesiyle birlikte ülke çapında eğitim alanında inanılmaz bir mutluluk yaşandı.
Henüz göreve başlamadan oluşan bu olumlu iklim, göreve başlaması ve ilk icraatlarıyla birlikte kalıcı bir yapıya dönüşeceğini gösterdi. Alo 147 gibi artık bıkkınlık veren çağdışı uygulamaya son vermesi, Öğretmen Performans Sistemi adı altında amaçlananın ötesine geçecek, kaş yapayım derken göz çıkaracak bir uygulamanın başlatılmayacağını dile getirmesi kendisine olan inancı fazlasıyla arttırdı.
Olumlu adımlarının artarak devam edeceğinden emin olduğum için naçizane kendisine yıllardır dile getirdiğimiz ama karar vericilerin oralı dahi olmadı bir kaç konuyu hatırlatmak isterim.
Sınıf öğretmenleri üvey evlat olmak istemiyor;
Bakanlıkta üvey evlat denebilecek bir branş varsa o da sınıf öğretmenliğidir. Tayin ve yer değiştirme konusunda mucizeden başka şansı olmayan bu branşta görev yapan arkadaşların bir de ek ders adaletsizliği söz konusu…
Branş öğretmenlerinin haftada 15 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğu bulunurken, Sınıf öğretmenlerinin haftada 18 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu da haftalık 3 saat aylık ise12 saat daha az ek ders almalarına neden olmaktadır.
Okul öncesi öğretmenleri nefes almak istiyor ;
Sınıf öğretmenleri gibi okul öncesi öğretmenleri de haftada 18 saat maaş karşılığı girmek zorunda.Ve aynı haksızlığa bu arkadaşlarımız da uğramaktadır.
Ayrı bir sorun olarak ; Okul öncesi öğretmen arkadaşlarımızın teneffüs hakkı bulunmamaktadır.Bu durum hem öğretmenin hem de öğrencilerinin performansı açısından olumsuz olarak değerlendirilmektedir.
Müzik ve Görsel Sanatlar öğretmenleri ders sayısı artsın istiyor ;
Ortaokullarda her sınıf kademesinde yazıyla bir , rakamla da 1 ders saati olan bu iki branş öğretmenleri ders sayısının azlığından şikayetçi durumdadır.Öğrencileri tanımaya fırsat olmadan dönem sonu gelmektedir.Bu durumun düzeltilip ders sayısının sınıf bazında haftalık en az iki saat yapılması gerekmektedir.
İkinci üniversite bitirip alan değişikliği bekleyenler haklarını istiyor ;
Kadrolu öğretmen iken ; yeniden Üniversite giriş sınavlarına girerek , bin bir zorlukla hem öğretmenlik hayatlarını devam ettirip hem de ikinci üniversitesini bitiren öğretmenlerde diplomasını aldıkları alanda görev yapabilmelidirler.(Performans sistemi ile öğretmenlerin kendini geliştirmesi hedeflenmişti alın size kendi imkanlarıyla kendini geliştiren öğretmenler, ama yönetmelikte yer almasına rağmen 6 yıldır hakları verilmiyor )
Öğretmenlerimizi dinamik ve güncel tutmak , ikinci üniversite okuyarak kendini daha başarılı daha mutlu olabileceği bir alanda görmek isteyen öğretmenler için ve norm fazlası öğretmenlerin hakkaniyetli şekilde eritilebilmesi için diplomaya dayalı alan değişikliği her yıl yapılmalıdır.
6 yıl öncesine kadar her yıl yapılan rutin alan değişikliği ile öğretmenler gerek eğitimini aldıkları alanlara geri geçebilmekte, gerekse ikinci üniversite okuyarak alan değiştirebilmekteydi.
Daha bir çok konu ve başlık açılabilir .Sonraki yazılarımda diğer sorun başlıklarından bahsedeceğim.…Yeni bakanımız ile zaman içerisinde tüm sorunların tek tek aşılacağı kanaatindeyim. Şu unutulmamalıdır ; Yunanistan’ın yaklaşık nüfusu 11 Milyon ,bizim ilköğretim çağındaki öğrenci sayımız yaklaşık 15 Milyon…Dev bir bakanlık ve artık kalıplaşmış onlarca sorun mevcut…Zor bir görev ama üstesinden geleceğine inanıyoruz.Sayın bakanın Allah yardımcısı olsun…
Saygılarımla…