İl içi ve il dışı tayin süreçlerinde tercih süresi yetersiz

Tayinlerden Sonra Minimum Puanlar İlan Edilmeli

2019 tayin dönemi öncesi, öğretmenlerin fikir sahibi olabilmesi ve şeffaflığın sağlanabilmesi adına Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, öğretmenlerle ilgili atama sonuçları neticesinde oluşan minimum puanları resmi sayfasından ilan etmelidir.  MEB sayısal veriler içerisinde ilk atama, iller arası atama, özür grubu ataması gibi atamalardan sonra oluşan minimum puanlar, kurum bazlı taban puanlar herkese açık olarak paylaşılmalı ve gerekli bilgilendirme yapılmalıdır. Ancak bunun dışında, mevcut il dışı tayinlerde görülen büyük bir sorunu daha dile getirmekte fayda görüyorum.

Tercih Süresi En Az 7 Gün Olmalıdır

Bilhassa iller arası yer değişikliğinde, bir eğitimcinin yaşayacağı şehri, görev yapacağı okulu seçmesi 4-5 güne sığacak kadar kolay bir iş değildir. Hatta bu tercihler, gerek başvuru ekranının geç açılması gerekse ilçe milli eğitim müdürlükleri üzerinden yapılması gereken iş ve işlemlerle ilgili aksaklıklar yaşanmaması adına eğitimcilerin bir gün önceden listeyi kesinleştirmesi gerektiği için haliyle 4 günlük süre 3 güne inmektedir.

Tercih edilecek ilçeler ya da okullarla ilgili bilgilerin alınması sanıldığı kadar kolay değildir. Bazı okullarda açılmayan telefonlar, bazı okulların web sitelerinin güncel olmayışı gibi daha birçok eksiklik tercih süresinin uzun olması gerektiğine sebeptir. Ayrıca öğretmenin tercih sırasında görev yaptığı okulundaki iş ve işlemlerle ilgilenmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Bu sebepleri çoğaltmak mümkündür.

Sağlıklı bir tercih yapılabilmesi adına başvuru ekranı açıldığı günden itibaren 7 gün süre verilmeli ve bu 7 günlük sürenin içerisinde hem haftaiçi hem de haftasonu günlerinin olmasına dikkat edilmelidir. Zira okullardan bilgi almak için haftaiçi günlerine ihtiyaç olduğu, daha dikkatli ve temkinli tercih yapıp ilçeler hakkında bilgi toplayıp sıralama yapabilmek içinde haftasonu günlerine dair geniş bir zaman fırsatı sunulması gerektiği aşikardır. Bu sebeple Salı günü başlayıp diğer hafta Salı günü bitmesi şeklinde (Pazartesi olduğu takdir de ciddi aksaklıklar yaşanabileceği unutulmadan) bu yönde planlama ve düzenleme yapılması elzemdir. Bu durum diğer tayin dönemlerinin ilgili tercihlerinde de (gerek il içi gerekse il dışı ve özür grubunda) dikkate alınmalıdır.

İller arası yer değiştirmede batıda açılan okulların sayısının çok az olması da başlı başına bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Velhasıl mesele çok. Umarız bu ve bu gibi sorunlar çözüme kavuşur ve mağdur olan kimseler olmaz. Zira yıllarca bir yerde tabiri caizse çakılı kalmayı kimse istemez.

Tercih kılavuzunun ve münhal kadrolar ile muhtemel boşalma ihtimali bulunan kadroların ilanı mümkün olduğu kadar daha önceden ilan edilmeli ve tercih süresi 4-5 güne sığdırılmamalıdır. Daha önceki yıllarda yaşanan mağduriyetlerin bundan sonra yaşanmaması adına gereken adımların atılması temennisiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mehmet GÜLEÇ Arşivi