Abdullah DAMAR
Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP)
Cinsiyet, bireyin kadın ya da erkek olarak doğuştan getirdiği genetik, fizyolojik ve biyolojik özelliklerdir. Toplumsal cinsiyet ise, kadın ve erkek için toplumca uygun görülen rol ve görevler, sorumluluklar ve toplumun bu iki cinsten beklentilerini tanımlar.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve erkekler ile kız ve erkek çocukların haklar ve fırsatlardan tam ve eşit bir biçimde yararlanmaları ve sorumlulukları eşit olarak bölüşmeleri olarak tanımlanabilir. Toplumsal cinsiyet eşitliği kadın ve erkeğin aynılaştırılması anlamına gelmez; haklar, fırsatlar ve sorumlulukların cinsiyet temelinde farklı bir biçimde tanımlanmamasını öngörür.
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitimde (erişim, eğitim süreçleri ve eğitimin çıktıları) kız ve erkek çocuklarına her türlü kalıp yargıdan uzak biçimde, gerçek anlamda eşit haklar tanınması, eşit fırsatlar sağlanması ve eşit muamelenin güvence altına alınması anlamına gelir. Bu hedefe, eğitime erişim, eğitim ortamları ve süreçleri ile eğitim yönetiminin kız ve erkek çocukların farklı öncelikleri, ihtiyaçları ve beklentilerini dikkate alan plan, program, politika ve uygulamalar yoluyla ulaşılabilir.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, herhangi bir konuda plan, program ve politika hazırlama ve uygulama süreçlerinde kadın ve erkeklerin ihtiyaçlarının, beklentilerinin ve önceliklerinin farklı olabileceğini kabul eder. Bu ihtiyaç, beklenti ve önceliklerin dikkate alınması gerektiğine işaret eder. Bu nedenle de, toplumsal cinsiyet eşitliği hem bir insan hakları meselesidir, hem de insan merkezli kalkınmanın önkoşulu ve göstergesidir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 19/09/2014 tarihinde hazırlanarak sözleşmeye bağlanan ve uygulama süreci 11/12/2014 tarihinde başlayan Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi 24 aylık uygulama sürecinin sonunda 19/09/2016 tarihinde sona ermiştir.
Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP), temel olarak, kamuoyunda toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı amaçlar. Proje faaliyetleri özelinde ise eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmeyi hedefler.
ETCEP'in amaçları şöyledir:
-Tüm okulu toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı hale getirecek araçları geliştirmek,
-Eğitim politikaları ve mevzuatını, öğretim programlarını ve ders kitaplarını gözden geçirerek, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik tavsiyeler oluşturmak ve bunları yetkililere iletmek,
-Eğitimciler için eğitim paketleri oluşturarak, çok sayıda eğitimciyi eğitmek,
-Okul ve yakın çevresinden başlayarak, toplumun farklı katmanlarında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak.
Proje bileşenleri kapsamında;
1.Okullar için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik, okuldaki eğitim-öğretim personeli ve idari personel için kılavuz ve değerlendirme aracı niteliğinde bir araç ve bu aracı kullanma kapasitesi geliştirilmiş,
2.Tüm eğitim sektöründe eşitlikçi ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımının yaygınlaştırılması konusunda Bakanlığın kapasitesi geliştirilmiş,
3.Merkezi ve yerel kampanyalar aracılığı ile öğrencilerin, ebeveynlerin, eğitim-öğretim personeli ve idari personelin eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıkları artırılmıştır.
MEB tarafından, 2016-2017 ve 2017-2018 eğitim öğretim yıllarında Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi‘nin sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirileceği kamuoyuyla paylaşılmış ve çalışmaların sürdürüleceği taahhüt edilmiştir.
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği gibi anlamlı ve ihtiyaç olan bir konuda yapılan bu faaliyetlerden dolayı Milli Eğitim Bakanlığını kutluyoruz.