Abdullah DAMAR
Depreme Hazırlık Projesi Yaygınlaştırılmalıdır!
Türkiye, topraklarının yüzde 98’i aktif ve farklı deprem kuşakları üzerinde yer alan bir deprem ülkesidir. En son 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde 114 kişi hayatını kaybetti, 1035 kişi yaralandı.
Bu anlamda depremle ilgili alınabilecek önlemlerin başında çocuklarımızın eğitilmesi ve geleceğe hazırlanması geliyor.
Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından, 2018-2021 yıllarını kapsayan, proje ortağı Doğal Afetler Sigorta Kurumu (DASK) ile birlikte deprem, depremin etkilerinden korunma ve zararlarını azaltma amaçlı farkındalık oluşturma ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması amacıyla İstanbul, Bursa, Tokat, Sivas, Erzincan, Van, Trabzon, Denizli, Konya ve Kahramanmaraş illerindeki ilkokul 4.sınıf öğrencilerine, dijital oyun, öğrenci ders sunumları, öğrenci kitabı, öğretmen sunumları, öğretmen kitabı, boyama kitabı, video, yap yapma kartları gibi faaliyetlerle zenginleştirilmiş bir proje uygulanıyor.
Bu projenin adı “Depreme Hazır Bir Türkiye İçin Önceliğimiz Güven, Sorumluluğumuz Güvence Projesi”
Son dönemlerde hazırlanan ve uygulanan en önemli ve gerekli projelerin başında bu proje geliyor.
Proje kapsamı sadece öğrencilerle sınırlı değil. Bu öğrencilerin ailelerine ve öğretmenlerine yönelik deprem öncesi, sırası ve sonrasında can ve mal güvenliğini koruma bilinci konusunda toplumsal bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor.
Bu proje sonucunda 45 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
Projenin başlamasından bu yana basında ve il milli eğitim müdürlüklerinin web sitelerinde yer alan haberlere göre yapılan proje çalışmalarına hem paydaş kurum temsilcileri, hem de sivil toplum kuruluşları yoğun ilgi göstermiş.
Dileğimiz, böylesi yararlı bir projenin kapsamının, bütün illeri ve bütün 4.sınıfları kapsayacak şekilde genişletilmesi.