2016’da Eğitim

Eğitim sisteminin bir bütün olarak değerlendirilmesi genellikle öğretim yılı sonunda yapılır. Ancak zaman zaman MEB de dâhil olmak üzere, bu değerlendirmeyi yılsonu itibarıyla da yapar. MEB idari faaliyet raporları bu değerlendirmelerin yapıldığı önemli belgelerdendir.

Bu anlamda eğitim sistemi ile ilgili değerlendirme yapan kurumlardan biri de TEDMEM’dir. Türk Eğitim Derneği kurulduğu günden bu yana toplumun ortak paydası olan eğitim alanında gelişmeleri takip ederek eğitim sistemimize katkı sunmayı amaç edinen bir kurumdur. Bu amaç doğrultusunda, derneğin, düşünce kuruluşu olan TEDMEM, her yılsonunda eğitim sistemimizin o yıl içindeki profilini ortaya koyan Eğitim Değerlendirme Raporunu paylaşmaktadır. İlki 2014 yılında yayımlanan Eğitim Değerlendirme Raporları eğitimle ilgili tüm gelişmeler ve değişiklikleri bir arada değerlendirme olanağı sunan bir kaynak niteliğindedir.

2016 Eğitim Değerlendirme Raporu, eğitim sistemini tüm bileşenleri ve etki alanlarıyla ele almaya olanak verecek şekilde 10 temel bölümden oluşmaktadır. Rapordaki bölümler şu şekildedir;

1-Yönetişim ve Finansman.

2-Kaliye Arttırmaya Yönelik Politikalar.

3-Öğretmen Eğitimi ve Mesleki Süreç.

4-Uluslararası Alanda Türkiye.

5-Temel Eğitim.

6-Ortaöğretim.

7-Mesleki Teknik Eğitim ve Din Öğretimi.

8-Özel Eğitim.

9-Öğrenci Yönlendirme Sistemleri.

1-Özel Öğretim (TEDMEM, 2016).

Her bir bölümde öncelikli olarak 2016 yılında ne olduğu nesnel bir şekilde ele alınmış; ardından gelişmelere ve eğitim politikalarına ilişkin değerlendirmelere ve önerilere yer verilmiştir. Rapor kapsamında eğitim sisteminin genel işleyişine dair göstergelerin izlenmesi ve açığa çıkan sonuçların ülke yararına çözüm odaklı bir dille değerlendirilmesi önceliklendirilmiştir.

TEDMEM’in, 2016 eğitim değerlendirme raporunun, eğitim toplumunun bütün bileşenlerine, bu alanda çalışma yapan akademisyen ve eğitimcilere oldukça yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu tür çalışmaların çoğalmasının, eğitim sistemimizin içine düştüğü kötü durumdan çıkışta önemli birer veri olduğunu ve eğitim toplumunun bütün taraflarının bu raporlardan yararlanmasını gerektiğini değerlendiriyoruz.

Kaynaklar

TEDMEM. (2016). 2016 Eğitim Değerlendirme Raporu

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi