PIKTES öğretmenlerine kadro hakkında 2 önerge Bakan'a sunuldu
PIKTES kapsamında çalışan öğretmenlerin kadroya alınmasına ilişkin soru önergesi:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın, Anayasa'nın 98. TBMM İçtüzüğü'nün 96. Maddeleri gereğince Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. Sevda ERDAN KILIÇ/ İzmir Milletvekili
Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES), geçici koruma altındaki çocukların, Türkiye'deki eğitime erişimlerine katkıda bulunmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen bir eğitim projesidir. PIKTES bütçesinin tamamı AB tarafından hibe yöntemiyle karşılanmaktadır.
PIKTES öğretmenleri; KPSS ve mülakat puanı üstünlüğü esasına dayalı olarak atamaları yapılan, sözleşmeli öğretmenlerle aynı şartlarda atanmış ve güvenlik soruşturmaları yapılmış geçici süreli öğretmenlerdir. Sayıları 4 bin civarında olan PIKTES öğretmenleri Sınıf, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Arapça ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunlarından oluşmaktadır. Bu öğretmenler, 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında kendileriyle imzalanan "Belirli Süreli İş Sözleşmesi" kapsamında çalışmaktadırlar.
Bu kapsamda;
1- 4 yıllık bir tecrübeye sahip olan ve proje bittiğinde de en az 5 yıl görev yapmış olacak PIKTES öğretmenleri kadroya alınacak mıdır? Alinmayacaksa neden alınmayacaktır?
2- Kadroya alınmamaları, proje bittiğinde 5 yıllık tecrübeye sahip olacak olan bu öğretmenlerin yüzüstü bırakılacağı anlamına gelmez mi?
3- Gelecek kaygısı ve bu kaygının da mesleki motivasyonlarını etkilemesini istemeyen PIKTES öğretmenlerinin de dershane öğretmenleri ve ücretli öğretmenler gibi kadroya alınmalarını istemeleri hakları değil midir?
4- Savaş bataklığında olan ülkelerinden kopup kaçarak gelen o küçücük kalplerin umudu olan bu öğretmenlerin (işçi öğretmen) olarak değil, (kadrolu öğretmen) olarak ders anlatmak istemelerini nasıl değerlendirmektesiniz?
5- Dört yıldır görev yapan PIKTES öğretmenlerinin bu belirsizlikleri daha ne kadar sürecektir? Korona virüs pandemisinin yaşandığı şu günlerde, binlerce mülteci çocuğa umut olan PIKTES öğretmenlerine kadro müjdesi vererek en azından onlara moral vermeyi düşünür müsünüz?
7- Ailesi ve çocukları ile birlikte sayıları binleri bulan bu öğretmenlerin çaresizliğine çare olmak istemez misiniz?
8- PIKTES öğretmenleri bugüne kadar çok mağduriyet ve zorluklar yaşadı ama bir gün karşılığını alacakları için hep sabretti. 4 yıl geçti, o bir günün geldiğini düşünmekte misiniz?”
9. Öğretmen olarak kabul edilmeyip, “öğretici' adıyla anılan PIKTES öğretmenlerinin föğretmen unvanı almalarının zamanı gelmedi mi?”
PIKTES kapsamında çalışan öğretmenlerin kadroya alınmasına ilişkin soru önergesi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 04.05.2020 Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili
Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES), Geçici Koruma Altındaki çocukların, Türkiye'deki eğitime erişimlerine katkıda bulunmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen bir eğitim projesidir. PIKTES bütçesinin tamamı, Avrupa Birliği tarafından, “Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT)” anlaşması çerçevesinde doğrudan hibe yöntemiyle karşılandığı bilinmektedir. 26 ilde 03.10.2016 tarihinde başlatılan Proje, Covid 19 salgını nedeniyle aksaklığa uğrasa da devam etmektedir. 2018 yılı Aralık ayında 2. fazına başlayan PIKTES Projesi’nin 2021 yılı Aralık ayına kadar devam edeceği bilinmektedir.
1. Projede görev alan öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadrolu öğretmen olarak işe alınmalarına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Proje sonuçlanırsa bu öğretmenlerin durumu ne olacaktır?
Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA