MEB yeni yönetici görevlendirme taslağı

MEB yeni yönetici görevlendirme taslağı
Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde yapmayı planladığı Taslağı bir süre önce yayınlayarak görücüye çıkarmıştı. Taslak üzerinde kamuoyundan ve sendikalardan henüz hatırı sayılır bir görüş ve önerini gelmemiş olmakla beraber incelendiğinde ciddi değişiklikleri içerdiği anlaşılmaktadır.

Yeni Taslakta Neler Var?

1. Yönetim Sertifikası Şartı: Bu taslakta yer alan en önemli değişikliklerden birisi hiç şüphesiz sertifika şartıdır. Nitekim yönetici olabilmek için tezli yüksek lisans, doktora ya da eğer bunlar yoksa yönetim sertifikası almış olma şartı getiriliyor. Bu durumda Tezsiz Yüksek Lisans dikkate alınmıyor.

2. Müdür Başyardımcılığı: Daha önce var olan bir süredir kaldırılmış olan Müdür Başyardımcılığı bu taslakla geri getiriliyor.

3. Mülakatlar Kalkıyor: Müdür, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı ilk atamaları yazılı sınav ve Ek-1 Değerlendirme formunun aritmetik ortalamasından elde edilen puan üstünlüğüne göre yapılacaktır. Bu durumda mülakatlar tümüyle kaldırılmaktadır.

4. Yeniden Görevlendirmeler:  Kanunla düzenlenmiş olan 4+4 formülü ve aynı kurumda en fazla sekiz yıl görev yapma şartı zorunlu olarak yönetmelik taslağında da korunmaktadır. Bu nedenle dört ya da sekiz yılını dolduran yöneticiler daha önce olduğu gibi Ek-1 Değerlendirme Formu üzerinde yapılan değerlendirmede elde edilen puan üstünlüğüne göre yapılacaktır.

5. Ek-1’de en az 40 puan barajı: Bu taslakta pek dikkati çekmeyen ancak detaylı incelendiğinde en can alıcı noktalarından birisi hiç şüphesiz Ek-1 üzerinde yapılan değerlendirmede 40 puan barajının konulmuş olmasıdır. Çünkü 40 puan ve üstünde alanların yeniden görevlendirilmeye hak kazanması, altında kalanların ise doğrudan öğretmenliğe döndürülmesi öngörülmektedir. Ek-1 üzerinde detaylı bir değerlendirme yapıldığında halihazırdaki bir çok yöneticinin belki bu barajın altında kalarak elenmesi hatta deyim yerindeyse tırpanlanması gibi bir sonucu doğuracağı açıktır.

6. Ek-1 Değerlendirmesi: Bu form incelendiğinde genel olarak aşağıdaki değerlendirmelerin ön plana çıktığını ve doğuracağı sonuçları itibariyle aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

a) 40 puan altında olanlar değerlendirmeye alınmayacak, direk öğretmenliğe döndürülecektir.

b) 4 yıl öğretmenlik, 4 yıl müdür yardımcılığı, 4 yıl müdürlük, 1 başarı belgesi, 1 üstün başarı belgesi kriterlerini taşıyan bir kişinin, toplamda  yaklaşık olarak 37 puan alacağı düşünülürse bu niteliklerin dışında ek puan getiren başka durumlar yoksa 40 puanın altında kalarak öğretmenliğe döneceğini söylemek mümkündür.

c) Yönetici olma şartlarında Tezsiz yüksek lisans dikkate alınmadığı için Ek-1’de de açıkça belirtilmemiş olmakla beraber dikkate alınmaması ihtimal dahilindedir.

d) Buraya kadar olan ve bilinen önceki kriterlerin dışındaki kriterlere bakıldığında ise daha çok üniversitelerde akademik unvan terfileri için aranan makale ya da kitap yayınları, uluslar arası yayınlar, projeler, yarışmalar vb. kriterler olduğu görülmektedir. Eğer üniversiteler ile okullar karıştırılmadıysa bu kriterlerin daha çok akademik personele yönelik kriterler olduğunu söylemek mümkündür. Dahası okulların yönetici ihtiyacına cevap vermeyeceği, aksine zarar vereceği açıktır. Nitekim tüm zamanını ve performansını projelere ve okul dışı çalışmalara harcayan yöneticilerin bırakın okuluna faydalı olmayı, okuluna uğramaya bile pek vaktinin olmayacağı açıktır.

e) Bir diğer puan kriteri ise DYK, Destek Eğitim ve İYEP gibi okul yöneticilerini öğretmenliğe yönlendiren kriterler olup, bunlar da yöneticilerle öğretmenler arasında bir tür yarışa sebep olup, iş barışına zarar verme potansiyeli olan uygulamalardır. Sonuç itibariyle okulların gerçeğiyle ve okullardaki hayatın doğal akışıyla hiç ilgisi olmayan, daha çok yöneticileri öğretmenliğe, akademik çalışmalara, yayınlara ve okul dışı projelere yönlendiren;  bir başka ifadeyle mevcut yöneticilerin kökünü kazımaya yönelik hazırlanmış olan bu taslağın ayaklarının yere basmadığı açıktır. Sendikaların ise bu vahameti idrak ederek ciddi bir değerlendirme ile bu sürece katkı sunma noktasından çok uzak olmaları ya da birçok konuda olduğu gibi öğretmenlere göre sırf sayısal azlıktan dolayı okul yöneticilerini hep ikinci plana atarak ihmal etmeleri düşündürücüdür.

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği olarak, mevcut yöneticilerin kazanılmış haklarının korunacağı, yeni yönetici adaylarının ise mülakatsız ve liyakat esasıyla yönetici olma yollarının açılacağı, okulların gerçeğine uygun ve yöneticileri görevlerinin özünden saptırarak farklı uğraşlara yönlendirmek yerine okullarında tutarak kendi görevlerini yapmalarını esas alan bir yönetmelik çıkarılması noktasında bu sürece yapıcı ve olumlu katkı sunacağımızı yetkililere ve kamuoyuna sunarız.  10.09.2020

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Kamuajans.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum