Matematik Öğretmeni Selçuk Tütak'tan Harika Buluş
Matematik öğretmeni Selçuk Tütak, paskal üçgeni gibi bir üçgen geliştirdi. İki terimin toplamının veya farkının kuvvetlerinden gelen açılımda katsayıları veren üçgeni Paskal bulmuştu. Selçuk Tütak ise daha zor olanı başardı. İki terimin toplamı veya farkının açılımından gelen cebirsel ifadelerin üçgenini geliştirdi.
Paskalın toplama yöntemi ile bulduğu yöntemden daha karmaşık olanı yani değişkenler üçgenini ekok alma yoluyla Selçuk Tütak geliştirdi. Adına da Selçuk Cebirselleri adını verdi. Oluşan üçgene de Selçuk Üçgeni adı ile anılmasını istedi.
Tütak buluşunu şöyle özetledi:
İki terimin toplamı ya da farkının kuvvetlerinden gelen açılımdaki cebirselleri bulmak için önce x0y0 dan başlayarak üçgenin tepe noktasından kenarları hizasında yukardan aşağı örüntü oluşturdum. Üçgenin sol kenarına x cebirselini sağ kenarına da y cebirselini örüntü olarak yerleştirdim. Bu örüntülerin her bir adımı üstleri 1'er 1'er arttırma yolu ile yapıldı. Ta ki n. dereceye kadar. Yani sırasıyla; x0 ,x1, x2, x3,......xn ve diğer kenardan y0, y1, y2, y3,....yn şeklinde devam ettirdim. Sonra Paskal kendi katsayı üçgeninde üstteki iki terimi sırasıyla toplayıp altına yazarak bir örüntü oluşturmuştu. Ben de Selçuk cebirselleri adını verdiğim üçgenin üstteki değişkenlerin Ekokunu alarak alt kısımlarına yazdım. Her bir satırda iki terimin toplamı ya da farkının açılımından gelen cebirsellerin oluştuğunu gördüm.