EBS Başkanı Hamdi Yıldız: Samsun maarif hareketi projesi sonlandırılmalı!
Değerli eğitim çalışanı arkadaşlarımız, anketimize kısa sürede 2000’in üzerinde yoğun bir katılım olmuştur.
Samsun Maarif Hareketi Projesinin uygulayıcıları tarafından değerlendirmesini yapmak üzere gerçekleştirmiş olduğumuz anketimize katılım sağlayarak soruları cevaplandıran eğitim çalışanlarımıza öncelikle teşekkür ediyoruz.
2016 - 2019 yılları arasında uygulamada kalan projeye, sonlanmasına rağmen nihai raporlaması yapılmadan 2020 yılı itibari ile yeniden onay alınmıştır.
Yapmış olduğumuz ankete göre Samsun Maarif Hareketi Projesi hakkında eğitim çalışanlarımızı genel kanaati:
Bu projenin eğitime katkısının olmadığı, eğitim çalışanlarının üzerine yük olduğu, Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlikler Modülü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün Kalite Takip Sisteminin uygulandığı yerde Maarif Hareketi projesinin eğitim çalışanlarının asli görevlerini yerine getirmesine engel teşkil ettiği, bu açıdan eğitime olumsuz etkisi olduğu sonucunu ortaya koymuştur.
Bu sonuç İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından doğru okunarak eğitimcilerin üzerindeki bu ağır yük alınmalı, Samsun eğitimi maarif hareketi projesi sonlandırılarak bu kamburdan kurtarılmalıdır.
Samsun’da eğitim öğretimde akademik, sosyal, kültürel açıdan başarılı olunmasını istiyorsanız talimatlar, baskı ve zorlamalar ile öğretmenlerimize iş yüklemekten vazgeçin.
Geçtiğimiz yıllarda da il milli eğitime okullara gönderdikleri angarya niteliğindeki uygulamalarından ( öğrenci koçluğu, araç takip nöbeti, ikinci ve üçüncü nöbet görevi vb ) vazgeçmesi husularında gerekli görüşmeleri yapmıştık.
Tüm eğitim çalışanlarımızın istekleri dışında angarya niteliğindeki işlerde yanlarında olduğumuzu ifade ediyoruz.
Genel Merkezimizin 01.10.2020 tarihinde yeniden almış olduğu karar doğrultusunda MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 86. maddesi dayanak gösterilerek hafta içi mesai saatleri sonrasında veya hafta sonlarında, karşılığında herhangi bir ücret ödenmeksizin angarya niteliğindeki tüm faaliyet ve etkinliklerin (kurs, seminer, koçluk) vb. Öğretmenlerimizin isteği dışında zorunlu görev verilmesi gibi bu tür uygulamalar ekonomik sosyal ve kültürel haklara yönelik uluslararası sözleşmenin 7. Avrupa insan hakları sözleşmesinin 4. Gözden geçirilmiş Avrupa sosyal şartının 2. 22. ILO/ UNESCO Ortak çalışma belgesi olan öğretmenlerin statüsü tavsiyesi kararının 89, 90 ve 92. anayasanın 18, 50 ve 128. maddeleri ile Danıştayın 12. Dairesinin 2014/4470 Esas 2016/3903 Karar sayılı kararına aykırı olduğu bu itibarla hukuka aykırı bu dayatmaları uygulatmamaları gerekir.
Alınan bu karar doğrultusunda tüm üyelerimizin KOÇLUK dahil kendilerine verilecek olan tüm istem dışı görevlendirmelere karşıyız. Verilen görevleri yapmak istemeyen arkadaşlarımız bu kararı ilgi tutarak dilekçelerini okul ve kurumlarına verebilirler.
Anket sonuçlarına ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız
Hamdi YILDIZ
Samsun Memu-Sen Başkanı