Salih HAZIR
Ücretli öğretmene nöbet görevi verilir mi? Nöbet görevi verilen ücretli öğretmene nöbet ücreti ödenir mi?
Her yıl binlerce ücretli öğretmenin görevlendirildiği okullarda hala Ücretli Öğretmenlere hangi görevlerin verilip verilemeyeceği sorun olmaktadır. Bu konuyla ilgili çok güncel olamasa da MEB Personel Genel Müdürlüğü, ücretli öğretmenlere verilemeyecek görevlerle ilgi 15.12.2005 tarihli 75735 sayılı bir yazı yayımlamıştır. Yazıda ücretli öğretmenlere verilemeyecek görevler maddeler halinde sıralanmıştır. Yazıyı aşağıda bulabilirsiniz.
MEB Personel Genel Müdürlüğünün ücretli öğretmenlere verilemeyecek görevlerle ilgi 15.12.2005 tarihli 75735 sayılı yazısı:
MEB İlköğretim Genel müdürlüğünün 15.02.2008 320/2156 sayılı yazıları ile MEB Personel Genel Müdürlüğü’nün 13.10.2007 tarihli 71809 sayılı yazıları da ücretli öğretmenlere verilecek görevlere ilişkindir. Bu yazılar incelendiğinde;
1. Ücretli beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmenleri İlköğretim okullarının 4 üncü sınıfında derse giremezler. Sadece yabancı dil öğretmenleri 4 sınıfta derse girebilirler.
2. Ücretli öğretmenlere kulüp danışmanlığı görevi verilemez.
3. Ücretli öğretmenlere şube rehber öğretmenliği görevi verilmez.
4. Ücretli öğretmenlere öğrencileri yetiştirme kurslarında görev verilemez.
5. Ücretli öğretmenlere derse hazırlık ve planlama görevi karşılığı ders ücreti ödenmez.
6. Ücretli öğretmenlere ders dışı eğitim çalışmaları (egzersiz) verilmez.
7. Ücretli öğretmenlerden sınıf öğretmeni olarak 4 sınıfı okutanların derslerine branş öğretmenleri girdiğinde bu saatler için ek ders ücreti ödenmez.
8. Ücretli öğretmenlere belleticilik görevi verilmez.
9. Ücretli öğretmene nöbet görevi verilemez.
10. Ücretli öğretmenlere okullarda oluşturulması gereken satın alma, muayene kabul vb. komisyonlarda görev verilemez.
11. Ücretli öğretmenlerden özel eğitim sınıflarında görevlilerin ekderslerinde % 25 fazla ödeme yapılmaz.
11 madde halinde belirtilen hususlar incelendiğinde bu maddelerden özellikle Belleticilik ve Nöbet görevi, günümüzde en çok sıkıntının yaşandığı konuların başında gelmektedir. Okul idarecileri, ücretli öğretmenlere verilmemesi gereken görevleri bazen bilgisizlikten, çoğu zaman ise mecburiyetten vermektedirler. Verilen bu görevlere karşılık ücretli öğretmenin maaşına ise ilave bir katkı yapılmamaktadır.
Okullarda nöbet tutacak yeterli sayıda kadrolu öğretmen bulunamaması halinde idarecilerin ilk yöneldiği kişilerin ücretli öğretmenler olmasına karşılık aşağıdaki Toplu Sözleşme Mutabakat Hükümlerinin Kadrolu Öğretmenleri bağlaması ve Bakanlığın bunun dışına çıkılmaması gerektiğine dair yazıları dolayısıyla ücretli öğretmenler mağdur olmaktadırlar. Benzer sıkıntıları yaşayan ücretli öğretmenlerin konuyu idarecileri ile paylaşıp çözüm bulmaya çalışması dışında yapılabilecek birşey maalesef yoktur. Kanunlarda Ücretli öğretmenleri Ek Ders Yönetmeliğinin 9. maddesi dışında bağlayan bir hüküm bulunmamaktadır. Yöneticilerin okulun problemlerini asgari ücretin bile altında bir maaşa çalışan ücretli öğretmenlerle değil kadrolu öğretmenlerle çözmesi gerekmektedir.
MEB Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9. Maddesinin 1. fıkrasında
MADDE 9- (1) Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde;
a) Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla;
1) (Değişik :24/9/2012-2012/3773 B.K.K.) Bu Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate, (9)
2) Resmî görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders görevi verilebilir denilmektedir.
Bu maddede bahsi geçen ek ders görevi aynı kararın 4. maddesinin 1. fıkrasının f bendinde
f) Ek ders görevi: Aylık karşılığı ders görevi dışında ek ders ücreti karşılığında okutulan dersleri şeklinde tanımlanmıştır.
Ayrıca 2016 yılında yürürlüğe giren Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşmenin 22. maddesinde
MADDE 22- (1) Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2016 yılında haftada 2 saati ve 2017 yılında ise haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenirhükmü verilmiştir.
Yukarıdaki mevzuat bilgileri doğrultusunda;
1) Ücretli öğretmenlerin ek ders karşılığı ders okutmakla yükümlü olduğu,
2) Nöbet görevinin de okutulacak ders kapsamında değerlendirilmediği
3) Toplu Sözleşmede geçen "öğretmen" tanımlamasının Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen kadrolarında çalışanları belirttiğinden
Ücretli öğretmenlere nöbet görevi verilmemesi gerekmektedir. Nöbet görevi verilen ücretli öğretmenlere, fiilen yerine getirdikleri bu görev için ücret tahakkuk ettirilmeyeceği açıkça görülmektedir