SINIF ÖĞRETMENLERİ EN FAZLA HAFTADA KAÇ SAAT DERSE GİREBİLİR?

Özelikle her eğitim öğretim yılı başlarında sınıf öğretmenlerimiz bu sorunun cevabını ararlar. Araştırmalar ve sorgulamalar sonucunda değişik cevaplarla karşılaşırlar. Dolayısıyla haftalık 30 saat girdikten sonra 40 saat sınırı var mıdır? Hem okuma yazma kursu hem destek eğitim odası açabilir mi ? Sadece birini mi açabilir?  Ayrıca egzersiz yapabilir mi? İşte bunun gibi bir çok sorunun cevabını net olarak bulamazlar .

Biz de siz değerli öğretmenlerimiz için yönetmelik, genelge, karar, kılavuz, görüş yazıları gibi bir çok mevzuatı inceleyerek şu sonuçları çıkardık.

1-Burada öncelikle Yöneticilerin ve öğretmenlerin ders ve  ek ders kararına bakmak gerekir.

2-Bu kararın 8.maddesinin ,Yetiştirme Okuma Yazma ve Uyum Kursları başlığı altında, haftalık gireceği azami  ek ders ve ek dersten sayılan durumlar  dışında, a bendi ders yılı içinde, 4.alt bendi Okuma yazma kurslarında ve 7.alt bendi İYEP te görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar ek ders görevi verilebilir.

3-Yine bu kararın 9.maddesi Ders Ücreti Karşılığında Görevlendirme başlığı altında ,Öğretmen sayısının yetersiz olması halinde ,a bendi Yüksek Öğrenim Mezunu olmak koşulu ile 1.alt bendinde sınıf öğretmenlerine ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar ek ders görevi verilebilir. denilmektedir.

4-Dolayısıyla Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 01/08/2016 tarihinde güncellenen Destek Eğitim Odası Kılavuzunda Sınıf Öğretmenlerinin destek eğitim odasında kaç saat  görevlendirilir sorusuna ,bu kararın 9. maddesinin 1.alt bendine atıf yaparak açıklamıştır. Bu yüzden sınıf öğretmenleri ,öğrenci için  haftada 12 saate kadar girebileceği  halde bu madde kapsamında değerlendirildiğinden öğretmen için 8 saat ile sınırlandırılmıştır.

5-Yine Batman Milli Eğitim Müdürlüğünün  bir sınıf öğretmeni tarafından haftada 30 saat dışında 8 saat destek eğitim odasında görevlendirildiği ayrıca başlayacak olan İYEP kursunda 40 saat sınırı dolayısıyla görev alıp almayacağı hususunda cevapladığı 15/10/2018 tarihli görüş yazısında yukarıda belirttiğimiz kararın İYEP için 8 maddeye Destek Eğitim Odasınıda 9.maddeye dayandırarak ayrı ayrı değerlendirileceğini belirterek açabileceği yönünde görüş belirtmiştir.

6-Yine Egzersiz dediğimiz Ders Dışı Eğitim Çalışmaları da ayrıca haftalık  40 saatin dışında değerlendirilmektedir. Bu da en fazla haftada 6 saat açılabilmektedir.

SONUÇ OLARAK; Bir sınıf öğretmeni bu mevzuat doğrultusunda

1-Hem destek eğitim odası hem okuma yazma kursu açabilir.

2-Hem destek eğitim odası hem İYEP açabilir.

3-Hem okuma yazma hem İYEP açamaz . (İki kursta kararın 8. maddesine dayandığı için )

4-Yukarıda açabileceği kurslara ilaveten egzersiz de açabilir. Umarım değerli meslektaşlarımıza faydalı olabilmişizdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Salih HAZIR Arşivi