Hüseyin YAZICI
OKULLARDA YIL SONU ETKİNLİKLERİ
(Amacım kimseyi suçlamak, eleştirmek, hedef göstermek değil)
Bir eğitim öğretim yılının daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Gerek sosyal medyadan gördüğümüz, gerek bizzat şahit olduğumuz gerekse de bizzat şahit olan eş ve dostlarımız ile yaptığımız istişarelerde ortaya çıkan tablo ile ilgili, belki bir farkındalık oluşturabiliriz temennisiyle bazı hususlara değinmek gerekir diye düşündük.
Bir çok okulumuz yıl boyunca büyük emeklerle yaptığı güzel çalışmaları, proje faaliyetlerini yıl sonu geldiği için usulüne ve amacına uygun olarak gerek okullarının uygun alanlarında gerekse uygun görülen başka mekanlarda gururla diğer paydaşlarına sundular. Bu okullarımız sundukları bu çalışmaları ile diğer okullarımıza da farkındalık oluşturdular. Ne mutlu bu okul idareci, öğretmen, öğrenci ve velilerine. Okulların gerçek amaçlarını bu çalışmalar ile ortaya koyan paydaşlara toplum olarak teşekkür etmek bizim için sorumluluk gereğidir.
Bu güzel görüntülerin ve programların yanında acaba gerekli miydi, okulların amacı bu muydu, yıl sonu faaliyetleri bunlar mıdır, sürekli ekonomik sıkıntılardan bahsederken veli ve ailelere bu yüke gerek var mıydı, sorularının aklımıza geldiği organizasyonları da çeşitli vasıtalarla görmüş olduk.
İlkokullarda yıl sonu şenlikleri veya 4.sınıf mezuniyet programları adı altında ortalama 600 TL öğrenci başına toplanarak okul bahçesinde çeşitli organizasyon firmalarından hizmet satınalma şeklinde yapılan programlar gerekli miydi?
İlkokullarda yıl sonu şenlikleri düşünülüyorsa okulun öğretmenleri bu organizasyonları yapamaz mıydı?
Bu organizasyonların okulun kimliği ve eğitim öğretim faaliyetleri çerçevesinde öğrencilerimize kazanımı ne olmuştur?
Yaz dönemine girerken ödenen rakamlarla çocuklarımıza daha yararlı dokümanların alınması mümkün olmaz mıydı?
Ya da ödenecek rakamı ödeyemeyip de organizasyon dışında kalıp, özenerek izleyen öğrencilerimiz olmuş mudur?
Ortaokul ve liselerde yine benzer kapsamlarda yapılan programlarda milli eğitimin temel ilkelerine, milli ve ahlaki değerlerimize aykırı tutum ve davranışlar sergilenmiş midir?
Kullanılan müzikler, seçilmiş olan kıyafetler ilköğretim ve ortaöğretim kurumları yönetmeliğine ne kadar uygun olmuştur?
Acaba biraz daha dikkatli mi olunması gerekiyor.
X, Y, Z kuşağını sorumlu tutarken ve sorgularken onlara doğru seçenekleri sunma noktasında eğitim ordusunun neferleri bir zaafiyet içerisinde mi?
Velilerin istekleri ve beklentileri temel mevzuatımız ile çelişki içerisinde olduğunda doğru kararı ve yönlendirmeyi yaparak okullarımızın asli amacından sapmasını engelleme noktasında zaafiyet söz konusu oldu mu?
Okulların ekonomik sorunlarını bir nebze çözmek adına yıl sonu organizasyon firmalarını kurtarıcı olarak görmek gibi bir zaafiyete düşüyor muyuz?.
Tüm bu etkinlik ve organizasyonlarda Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine uygun olarak insani, milli ve manevi değerlerimizi benimsetmek ana paradigmasından sapma zaafiyetine düşüyor muyuz?
Biraz kafam karıştı, yazma gereği hissettim.
Hususlar ağır olunca vurgulanmak gereğinden tekrara düşmüş olsa da muhasebe ve murakabe yapmak zorunluluğu hasıl olmuş gibi hissiyât hasıl oldu.