Öğretmenler İnternet Sitelerinde Köşe Yazarlığı Yapabilir Mi?

Bu sorunun da hukuki boyutu kitap yazmanın aynısı gibidir. Memurların telif ücreti karşılığında bir dergide makalesinin yayımlanmasının bir sakıncası bulunmamaktadır

Ancak hem dergide hem de bir gazetede köşe yazarlığı yapacak memurların şu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. 657 sayılı Kanunun 15. Maddesinde basına bilgi ve demeç verme yasağı düzenlenmiştir. Bu madde de, devlet memurlarının "kamu görevleri hakkında" basına bilgi ve demeç vereceği düzenlenmiştir. Bu madde, memurların yürütmekte oldukları bir dosyayla ilgili bilgi vermeyecekleri anlamına gelmektedir. Örneğin belediyedeki bir mühendis, önünde olan bir şartnameye dair bir değerlendirme yazısı yazamaz. Yine bir okul müdürü yürütmekte olduğu bir göreve ilişkin olarak basında çıkan haberle ilgili direkt olarak basına açıklama yapamaz. Ancak bu kişiler yürütmekte oldukları bir konuya ilişkin olmayan konulara ilişkin değerlendirme yapabilirler.

Yine makale yazımında bir diğer dikkat edilmesi gereken konu siyaset yasağıdır. 657 sayılı Kanunun 7. maddesinde memurun herhangi bir siyasi partinin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunmasını yasaklamış ve "hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde" bulunamayacakları ve bu eylemlere katılamayacaklarını hüküm altına almıştır. Bu nedenle, bir memurun yapılan bir düzenlemeyi sadece teknik olarak açıklamalı, düzenlemenin siyasi boyutu var ise bu konuya değinmemelidir. Aksi halde kişi hakkında disiplin cezası açılabilir.

Sgkrehberi.com'dan Hakan Bilge de konuyla ilgili olarak şunları yazmıştır:
Devlet Memurlarının mesleği dışında göreviyle İlgili olmayan konularda köşe yazarlığı yapmasının disiplin yününden suç teşkil edip etmediği ve söz konusu eyleme yönelik disiplin cezası uygulanıp uygulanamayacağı hakkında Devlet Personel Başkanlığı görüşü.

Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun tarafsızlık ve devlete bağlılık başlılı 7 nci maddesinde; Devlet memurlarının siyasi partiye üye olmaları ve herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutarı bir davranışta bulunmaları yasaklanmıştır. Mezkur Kanunun 28 inci maddesinde ise; "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif Şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite otlak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz." hükmü yer almaktadır.
Öte yandan; 5/12/2012 tarihi ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 1 inci maddesinde; " Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerim meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir." hükmü yer almakla olup, aynı maddenin (B) bendinde sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulleri eser olarak tanımlanmıştır. Ayrıca 18 inci maddesinde; "Bir eserin yapımcısı veya yayımcısı, ancak eserin sahibi ile yapacağı sözleşmeye göre mali hakları kullanabilir." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde; Devlet memuru olarak görev yapan personelin; bir gazetede hizmet akdine bağlı olarak köşe yazarlığı yapamayacağı, 657 sayılı Kanunun ödev ve sorumluluklar ile yasaklara ilişkin hükümlerine riayet etmek kaydıyla 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser çıkarabileceği, mezkur Kanun kapsamında eser çıkarmasının disiplin suçu sayılmayacağı mütalaa edilmektedir.

Diğer taraftan; ilgilinin yazdığı yazıların eser niteliğinde olup olmadığı, herhangi bir siyasi parti; kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef alıp almadığı, gazete sahibi gerçek veya tüzel kişilerle sözleşmeye dayalı bir ilişki içersinde olup olmadığı hususları dikkate alınarak konunun Bakanlığınızca değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Salih HAZIR Arşivi