Mustafa YILDIRIM

Mustafa YILDIRIM

MÜDÜR GÖREV SÜRESİ SEKİZ YIL OLMALI

Malumunuz üzerine okullarımıza müdür ve yardımcıları mülakata dayalı olarak dört yıllığına görevlendirilmektedir, bir önceki yönetmelikte de sınav esaslı görevlendirme yapılmıştı.  Mülakatlarla ilgili birçok şey yazıldı çizildi. Destekleyenler olduğu gibi eleştirenlerde oldu. Görevlendirmelerle ilgili hangi kriterler getirilirse getirilsin kuşkusuz eleştiri getirenler olacaktır. Mülakatla ilgili yapılan eleştirilerde de bazen işin dozu kaçtı diyebiliriz. Bazen mülakatta istediği puanı alamayanlar çok sevilip sayılan önemli kişileri dahi eleştirmekten geri durmadılar.

Diğer taraftan Güzel Ülkemizin başında fetö gibi seviyesiz bir terör örgütü bulunmaktadır ve bu terör örgütü mensupları devletimizin değişik kademelerine sızmaya çalışmaktadırlar. Tespit edilenler tasfiye edilirken hala kripto fetöcülerde bulunmaktadır. Burada vatanını milletini seven her vatandaşın fetö ile mücadele etmesi gerekir.

Mülakat komisyonlarına bu anlamda ihtiyaç duyulmaktadır. Okul yöneticiliklerinde tamamen mülakatı savunduğumu düşünmeyiniz. Ancak mevcut durumda görevlendirme için mülakat sistemi belli oranda olmalıdır.

Okul yöneticilikleri ile ilgili âcizane çözüm olarak gördüğüm düşüncelerimi siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

1-Özellikle ilk defa müdür yardımcılığına geçiş sınav+ mülakat  sistemi ile yapılmalıdır. Sınavda 70 alanlar mülakata girmeli ve görevlendirme sınav+mülakat+ek 2 puanlarının toplamından oluşmalıdır.

2- Daha önceden müdür yardımcısı olarak veya okul müdürü olarak görev yapmış kişilerin tekrardan müdür yardımcılığı sınavına girmesine gerek olmamalı. Çünkü daha önceden bu hakkı kazanmış elde etmiş olarak düşünülebilir.

3- Daha önceden müdür yardımcısı veya okul müdürü olarak görev yapmamış olan öğretmenler için Sınav şartı getirilmelidir. Buradan hareketle idareciliğe geçiş sınav odaklı olacaktır.

4- Sınava girebilme şartı olarak aday öğretmeliği kaldırıldıktan sonra en az üç yıl öğretmen olarak çalışmış olmak şartı getirilebilir.

5- Okul Müdür yardımcıları Beş yıllığına görevlendirilmelidir. Okul müdürünün teklifi ile bir beş yıl daha uzatılabilmelidir.

6- Görevlendirileceği kurum itibari ile maaş karşılığı gireceği ders yükü olması yeterli görülebilir. Bu madde okul müdürlüğü görevlendirmelerinde de geçerli olmalıdır.

7- Müdür yardımcılığına ikinci beş yıllığına görevlendirilme kriterleri olarak, Okul müdürünün inhası ile Valilik tarafından görevlendirilmelidir. (her ne kadar bu madde mahkeme tarafından iptal edilmiş olsa da bir şekilde güncellenerek revize edilmelidir.) Buradan müdür inhası ile ilgili eleştiri gelebilir. Kurumlarımızda ekip çalışması ve kurum kültürü kuşkusuz çok önemlidir. Okul müdürünün de uyumlu çalıştığı müdür yardımcısının görev süresini uzatma yetkisi olmalıdır.

Okul müdürlerinin de görev süresi aynı kurumda sekiz yıl  olmalı. Çünkü bir okula görevlendirilen okul müdürünün ilk yılında başarı beklenemez. Kurumu, personeli ve çevreyi tanıması en az 5-6 ayını alacaktır. Sekiz yılını dolduran okul müdürlerine rotasyon, yani zorunlu yer değiştirme uygulanmalıdır diye düşünüyorum. Diğer önemli bir husus da beş yıllık stratejik plan yapan müdür mevcut sistemde stratejik planın dördüncü yılında görevlendirmesi sona ermektedir,planını dahi tamamlayamamaktadır.

En derin saygı ve muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mustafa YILDIRIM Arşivi