Mustafa YILDIRIM
BİR UZMAN ÖĞRETMENLİK VARDI !
30.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5204 sayılı kanun hükümlerine göre 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda değişiklik yapılmış ve öğretmenlik mesleği Aday Öğretmen, Öğretmen, Uzman Öğretmen ve Başöğretmen olmak üzere dört sınıfa ayrılmıştı.
Bu durumla ilgili her ne kadar eleştiriler gelse de bakanlık uygulamaktan vazgeçmemiş ve uygulamaya koymuştur. MEB bakanı Hüseyin ÇELİK kariyer basamakları sisteminin öğretmenlerin kendini geliştirmesine fayda sağlayacağını belirtmişti. Eğitim camiasında heyecan uyandıran uygulama Bu yaklaşımlarla başladı ve devamında MEB 2006 yılında, öğretmenlerin ek derslerine ilişkin esaslar değiştirildi ve yüksek lisans yapan öğretmenlere verilen %25 fazla ek ders ücreti ile doktora yapanlara verilen %40 fazla ek ders ücreti uygulaması kaldırıldı.
Bakanlık ek ders düzenlemesi ile ilgili sorulan bir soruya da Yüksek lisans yapan öğretmenleri Uzman, Doktora yapan öğretmenleri de başöğretmen yapacağız, Uzman ve başöğretmenlikten de ek tazminat alacaklarını belirtmişti.
Yine ilk çıkan kanunda öğretmenlerin %20 si uzman olabilmekte iken Anayasa mahkemesi bu sınırlamayı kaldırmıştır.
Sadece bir defa uzman öğretmenlik sınavı yapılmıştır. Hemen burada bir gerçek yaşanmış bir olay anlatayım. Yaklaşık on bir yıllık hizmeti bulunan bir öğretmen uzman öğretmenlik için sınav ücretini bankaya yatırır ve yeni uygulanmakta olan MEBBİS sisteminden de uzman öğretmenlik sınavı için başvurusunu yapar. Aradan belli bir süre geçer ve maalesef okul müdürü sınav başvurusunu onaylamayı unuttuğu için sınava giremez. Bu öğretmen hayırlısı olsun bir dahaki sene sınava girerim diye düşünür ancak üzerinden nerdeyse 16 yıl geçmesine rağmen bir daha sınav olmamıştır ve Uzman Öğretmenlikte atı alan Üsküdar’ı geçmiştir.
Bunun yanı sıra Anayasa mahkemesi %20 sınırlamayı kaldırdığı halde o dönemde sınavı kazanıp kontenjan nedeniyle Uzman öğretmen olamayan binlerce öğretmenin hakları da maalesef kaybolmuştur.
Ayrıca belirli bir sayıda öğretmen de, o dönemde asker öğretmenlikleri hizmetten sayılmadığı için öngörülen 7 yıllık süreyi dolduramadıkları için sınav başvurusu dahi yapamamıştır. Bunun yanı sıra Asker öğretmenliğin hizmetten sayılmamasının doğru olmadığına ilişkin Danıştay kararına rağmen bu mağduriyetler giderilmemiştir.
Hâlihazırda adeta içi boş bir uzman öğretmenlik sistemi oluşmuştur. Uzman öğretmenliğin adı ve her ay ödenen bir ek tazminat miktarı dışında hiçbir artısı bulunmamaktadır. Şimdi size sormak isterim Uzman öğretmenlerin diğer öğretmenlerden farkı nedir? Gelir adaletsizliğine neden olan Uzman Öğretmenlik ve Baş Öğretmenlik uygulaması bu şekliyle daha ne kadar sürecek? Uzman Öğretmenlik uygulamasında düzenleme yapılması gerekmez mi? Ya da Uzman Öğretmenlikte Atı alan Üsküdar’ı Geçti mi? Bir uzman Öğretmenlik vardı!