Hasan ŞAYIK
40 Dakika Teneffüs
Hepimizin bildiği gibi,belki de sonuçları açısından ülkemiz eğitimine çağ atlatacak olan 2023 Eğitim Vizyonu 23 Ekim’de kamuoyuna açıklandı.Vizyon belgesinde ki bir çok hedef bizlere eğitimde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanacağını haber vermekte.Bu hedeflerden biride vizyon belgesinde şöyle ifade ediliyor. ‘’İlkokul çocuklarının gelişimsel özellikleri dikkate alınarak teneffüs süreleri artırılacaktır.’’
Teneffüs bir çok ülkenin eğitim öğretim sürecinin en önemli bölümlerinden birisi olarak görülür. Aslında teneffüs bir dinlenme süresinden ziyade bir çeşit eğitim olarak da nitelendirilebilir.Bu eğitim öğrencinin temel gereksinimlerinin karşılandığı bir zaman dilimi olarak da görülmelidir.Okullar, günümüzde en önemli sosyalleşme merkezidir.Modern çağın okullara yüklediği görevlerden biridir bu.Yapılan bir araştırmada İstanbul’da ki okul çağındaki çocukların %90’ının mahalleden ismini bildiği bir arkadaşı yokmuş.Çok ürkütücü bir veri.O zaman okuldaki sosyal paylaşım zamanını yani teneffüs sürelerini arttırmak gerek.
Eğer okullarda öğrencilere bir anket ile ‘’Teneffüs sürelerini yeterli buluyor musunuz?’’ diye sorsak eminim % 90’ı yeterli bulmadığını ifade eder.Peki.. İdeal teneffüs süresi ne kadar olmalıdır? 20 dakika,30 dakika,40 dakika….Tartışmaya açık bir konudur bu,eğitim bilimciler net bir fikir verememiştir.Fakat özellikle ilkokullarda 15 dakikadan az teneffüs,teneffüs değildir.Beslenme ve oyun gibi temel ihtiyaçları tam olarak giderilmemiş öğrencilerin derse motive olması beklenmemelidir.
Modern çağda eğitimde hızlı bir dönüşüm yaşanmaktadır.Bireyler ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri sadece okulda değil hayatın her alanında edinmeye başladılar.Kişilerin dikkat düzeyleri,öğrenme süreleri arttı.Bir dersin içinde,ortalama bir öğrenci için aktif öğrenme süresi 20 dakikaya kadar çıkmaktadır.Artık ders süreleri de değişmeli özellikle ilkokullarda ders süreleri kısaltılmalı,teneffüs süreleri arttırılmalıdır.