Selçuk TÜTAK
12 SORUDA TEOG YERLEŞTİRMELERİ NASIL OLACAK
SORU 1: Tercih işlemlerini nerelerde yapabilirim?
CEVAP 1: Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilecektir.
Ancak okul müdürlüğünün bu listeyi onaylaması gerekmektedir. Onaylı bir nüsha veliye verilecektir.
Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlükleri, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği Ek-1’deki “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu”na bağlı kalarak veli adına yapacaktır (en geç 24 Temmuz 2017 saat 17.00’ye kadar)
SORU 2: Tercih işlemleri ne zaman başlayıp ne zaman bitecek?
CEVAP 2: 14-24 Temmuz tarihlerinde saat 17:00'a kadar yapılabilecek.
SORU 3: Özel okullara tercih yapanların durumu nasıl olacak?
CEVAP 3: Herhangi bir özel okula kayıt yaptıranlar için tercih ekranı açılmayacaktır. Ancak tercih tarihleri içerisinde kayıt yapılan özel okuldan kayıt sildirenler, tercih yapma süresi (14-24 Temmuz) bitmeden tekrar tercihte bulunabileceklerdir. Nakil şartlarını taşımaları halinde nakil de isteyebileceklerdir.
SORU 4: Tematik lise ne demek?
CEVAP 4: Bir meslek alanında pilot uygulama olarak belirli eğitim reformu ve programları uygulamak ve faaliyet göstermek üzere açılan mesleki ve teknik Anadolu liseleridir.
Bu okullar için tercih başvuruları, tercih tablosunda yer alan tarihlerde doğrudan okul müdürlüklerine yapılacaktır.
Öğrencilerin işletmede beceri eğitimi ve stajı, mezuniyet sonrası istihdamları, öğretmenlerin mesleki gelişimleri, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi vb. konuları içeren en az on yıl süreli iş birliği protokolleri yapılan liselerdir.
SORU 5: Yurt dışında sınava giren öğrenciler tercihlerini nasıl yapacaklar?
CEVAP 5: e‐Okul sisteminde kayıtlı ise http://www.meb.gov.tr adresinden tercih yaparak okul müdürlüklerine tercihlerini onaylatacaktır. Bu imkânı olmayan yurt dışındaki öğrenciler ise tercihlerini http://www.meb.gov.tr adresinde yayımlanan Ek‐2 formunu doldurarak yapacaktır. Öğrencilerin doldurdukları formu, yerleştirme için 24 Temmuz 2017 tarihi mesai bitimine kadar APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi Milas Sokak No 24‐ 06500 Teknikokullar - Yenimahalle/ANKARA adresine göndermeleri gerekmektedir.
Bu tarihten sonra gelen başvurular dikkate alınmayacaktır.
Tercihlerden ve olabilecek gecikmelerden, öğrenci velisi sorumlu olacaktır.
SORU 6: En fazla kaç tercih yapabilirim?
CEVAP 6: 1'den 25'e kadar tercih yapılabilir. İlla 25 tercihin hepsi yapılacak diye bir şart yoktur. Fakat mümkün olduğunca çok tercih yapılması yerleştirme açısından avantaj sağlayacaktır.
SORU 7: Tercih yaparken nelere dikkat etmeliyim?
CEVAP 7: Her okulun taban puanı ve yüzdelik dilimlerine dikkat edilmelidir. Ancak yüzdelik dilimler ve taban puanlar geçen senenin yerleştirmeye dair puanları olduğundan bu sene farklılıklar olabilecektir. Özellikle geçen senenin sorularının bu seneye oranla daha zor olması taban puanların düşük olmasına yol açmıştı. Bu sene ise soruların biraz daha kolay olması tüm öğrencilerin yerleştirme puanlarında artışa neden olacak. Geçen seneye oranla Teog birincilerinin de kat kat arttığı düşünüldüğünde bu sene taban puanlarda 5-10 puan artma olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu yüzden yüzdelik dilimlere göre tercih yapılırsa daha isabetli olacaktır.
Açıkta kalmamak için 25 tercihten 6 ya da 7 tanesi yerleştirme puanından yüksek yerler yazılabilir. 6-7 tanesi de yerleştirme puanından düşük yazılmalı ki garanti olarak bir okula yerleşilebilsin. Geri kalan 11-13 tercih ise yerleştirme puanı ile eşdeğer olabilir.
Tercihler puan üstünlüğü haricinde istek sırasına göre de yapılabilir. Okul türlerinin peş peşe olmasına da gerek yoktur. Karışık olarak yazılabilir.
İl ve ilçe olarak da karışık bir şekilde yapılması mümkündür.
SORU 8: Ek yerleştirme olacak mı?
CEVAP 8: Ek yerleştirme olmayacak. Ancak herhangi bir okula yerleşemeyenler otomatik olarak açık öğretim lisesine kaydedilecek. Yerleştiği okulu beğenmeyen, üst tercihine gitmek isteyen ve açık liseye yerleştirilen öğrenciler, üç kez düzenlenecek nakil uygulamasına katılacak. Her nakil döneminde üç okul tercih hakkı olacak.
Ayda bir defa boş kontenjan olması durumunda nakil isteyebilecekler.
Nakil işlemleri okul açılınca son bulacak. Okullar açılmadan nakillerin tamamlanması hedefleniyor.
İlk yerleştirmeden sonra boş kalan kontenjanlara başvuran öğrenciler en fazla 20 puan altına kadar olan okullar kabul edebilecek.
SORU 9: Nakil işlemi kaç defa ve hangi tarihlerde yapılacak?
CEVAP 9: 14-18 Ağustos 2017, 21-25 Ağustos 2017, 28 Ağustos-06 Eylül 2017 tarihlerinde üç defa yapılacak.
SORU 10: Yerleştirme sonuçları ne zaman ve nereden duyurulacak?
CEVAP 10: Yerleştirme sonuçları 11 Ağustos 2017 Cuma günü http://www.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek.
Öğrencilere ayrıca bir sonuç belgesi gönderilmeyecektir.
Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecektir.
SORU 11: Yerleştirildiğim okula gidip kayıt yaptırmam gerekiyor mu?
CEVAP 11: Hayır gerekmiyor. Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
SORU 12: Yerleştirme puanlarının eşit olması durumunda öncelik kimlere verilecektir?
CEVAP 12: Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde, AOSP, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınarak yerleştirme yapılacaktır.