Acil Tıp Teknisyeni, Tıbbi Sekreter, Sağlık Yönetimi ve Diş Protez Teknolojisi Mezunları 2021'de Atama Bekliyor
Acil tıp teknisyenlerinin atama sorununa ilişkin önerge:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Saygılarımla. 28.01.2021 Ömer Fethi Gürer/ Niğde Milletvekili
Acil tıp teknisyenleri aldığım gönderilerde sorunlarını şöyle ifade etmektedirler: “Acil tıp teknisyenleri olarak çok zor durumdayız özel hastanelerde çalıştırılmiyoruz çalıştıran çok nadir yerler oluyor onlar da maaşı asgariden yatırıp bir kısmını elden geri istiyorlar. Özel ambulans şirketleri deneme süreci diyerek ilk ay ücretsiz çalıştırıp daha sonra işten çıkarıyorlar. Devlette çalışmak istiyoruz ama orada da kadro açılmıyor. Çok mağduruz".
Buna göre;
1- Acil tıp teknisyenlerinin Bakanlıkta çalışması ve anlatılan bu sorunların takibi ile çözümü için uygulanması düşünülen bir çalışma var mıdır?
Diş protez teknolojisi bölümü mezunlarının atamalarına ilişkin önerge:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Saygılarımla. 28.01.2021 Önder Fethi Gürer /Niğde Milletvekili
Diş Protez Teknolojisi Bölümü eğitimi alanlar kaybedilmiş dişlerin ve fonksiyonlarının yeniden oluşturulmasını sağlamak için diş hekimi tarafından planlanan tedavi şekline göre çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli ve sabit diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarını yapan veya yapılmasını sağlayan sağlık teknikerleridir. Protez; kaybolan dişle çiğneme fonksiyonlarını ve estetiğini yerine koyarken, mevcut dokuların da sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Diş Protez Teknikeri, diş hekimi tarafından planlanan tedavi şekline göre çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli, sabit diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarını yapmakta ve sağlık teknikeri olarak önemli bir görev ifa etmektedir. Diş hekimiyle uyumlu olarak hizmet verebilecek bilgi ve beceriye sahip, mesleki ve etik sorumluluğu olan, mesleğiyle ilgili gelişmeleri takip eden “Diş Protez Teknikerleri” mezuniyet sonrası iş sorunu yaşamaktadır. 20 bini aşkın mezunu olan diş rotez teknolojisi bölümüne toplamda 11 yılda 426 kişilik kadro verilmiştir. Son yapılan 12 bin kişilik alim da ise 7 kişi atanmıştır.
1- Diş Protez teknikerleri için açılan kadro sayısında bir artış yapılması düşünülmekte midir?
2- 2021 yılı için öngörülen atamalarda Diş Protez Teknikerleri için bir planlama yapılmış mıdır?
3- Diş Protez Teknikerleri pandemi döneminde gerek filyasyon ekibi olarak, gerek acil hizmetinde görevlendirildi. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bünyelerindeki aktif olmayan laboratuvarların aktif edilerek, Diş Protez Teknolojisi bölümü programından mezun olan kişilerin istihdamının sağlanması ile ilgili bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
4- Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan teknikerlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışma ortamları düzenli olarak denetlenmekte midir?
5- Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan kişiler için yeterli çalışma alanı var mıdır?
6- Diş Protez Teknolojisi Bölümünden mezun olan teknikerlerin kendi branşlarında istihdam edilebilmeleri amacıyla yeni çalışma alanlarının yaratılmasına yönelik bir planlama var mıdır?
7- Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan teknikerlerin branşlarına uygun alanlarda çalışabilmeleri için gerekli şartlar nelerdir?
Sağlık yönetimi bölümü mezunlarının atama sorununa ilişkin önerge:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 01.02.2021 Abdulkadir KARADUMAN / Konya Milletvekili
Sayıları yaklaşık 100 bin olan Sağlık Yönetimi Bölümü mezunlarının meslek tanımı olmamakla birlikte atama cetvelinde de bu bölüm mezunlarına yer verilmemektedir. 55 yılı aşkın bir süredir mezun veren Sağlık Yönetimi Bölümü'nden mezun olanlar istihdam edilmeyi bekliyor.
Bu bağlamda;
1. Bakanlığınız bünyesinde çalışan Sağlık Yönetimi Bölümü mezunu toplam kaç personel bulunmaktadır? Bu personellerin toplam mezun sayısına oranı nedir?
2. Sağlık Yönetimi Bölümü mezunları için Bakanlığınızca yapılmış bir meslek tanımı var mıdır? Bu bölüm için belirlenmiş bir meslek tanımı yoksa bunun sebebi nedir?
3. Sağlık Yönetimi Bölümü mezunlarının atama cetveline dâhil edilmeme sebebi nedir? 2021 yılında yapılacak atamalarda bu bölüm mezunlarına da kontenjan ayrılacak mıdır?
4. Sağlık hizmetinin yönetimi ve koordinasyonu tibbi müdahale kadar önemli bir konumdadır. Bakanlığınız bünyesinde yönetim ve koordinasyon kademesinde çalıştırılan Sağlık Yönetimi Bölümü mezunu sayısı toplamda kaçtır?
5. Sağlık sisteminin yönetim ve koordinasyon kademesinde çalıştırılan Sağlık Yönetimi Bölümü mezunlarının aynı kademede çalıştırılan farklı branşlardaki çalışanlara oranı nedir?
Tıbbi sekreter atamalarına ilişkin önerge:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. Maddeleri gereğince arz ederim. 28.01.2021 Alpay Antmen/ Mersin Milletvekili
Yüksekokul mezunu Tıbbi Sekreterler yaklaşık 140 bin mezunuyla atanmayı beklemektedirler. Özellikle Covid-19 salgını karşısında her sağlık çalışanına ihtiyaç varken Sağlık Bakanlığı'nın yeterli kadro açmaması halk sağlığı açısından da olumsuz etki yaratmaktadır. YÖK ve Sağlık Bakanlığının ortak çalışma yaparak mezun yığılmasının önlenmesi amacıyla Açıköğretim, Uzaktan ve Örgün öğretimlerdeki öğrenci sayılarında arz-talep dengesi sağlanması gerekmektedir. Her branşın eğitim aldığı bolümle ilgili birimlerde görevlendirilmesi gerektiğinden; torpil ve referans alımlarına son verilmesi gerekmekte ve tıbbi sekreterlerin çalışması gereken birimlere, bölümle alakası olamayan kişilerin getirilmemesi gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1 – 28 Ocak 2021 tarihi itibariyle; atama bekleyen tibbi sekreter sayısı kaçtır?
2 - Son 5 yılda; yıllar ayrı ayrı ve sırasıyla belirtilmek üzere, hangi yıl kaç tıbbi sekreter ataması yapılmıştır?
3- Covid-19 salgınını yaşadığımız bu hayati dönemde; pandemi karşısında sağlık kurumlarında halk sağlığının korunmasına katkıda bulunacak tibbi sekreterlere yeterli kadro neden açılmamaktadır?
Kamubiz.com ÖZEL/ ÖZEL