Öğretmenler 21 Haziran'dan sonra okullarda ne yapacak?

Öğretmenler 21 Haziran'dan sonra okullarda ne yapacak?
MEB; 2 Temmuz 2021'e kadar yapılacak çalışmaları, 18 Haziran 2021- 2 Temmuz 2021 aralığını hangi hukuki ya da bilimsel gerekçelerle ders yılına eklendiğini açıklamalıdır.

Derslerin kesim tarihi 18 Haziran 2021 iken bir çok değişiklikle 02 Temmuz 2021 tarihine çekilmiş gibi görünüyor.

Evet ders kesimi 18 Haziran 2021 olarak belirleyen genelge halen yürürlükte.

02 Temmuz 2021'e çekilen ders kesimi ile ilgili kafalar karışık ve bu karışıklığı açıklayan da yok.

21 Haziran 2021-02 Temmuz 2021 arasında;

Önce telafi eğitimi yapılacak denildi. Ardından telafi değil normal eğitime devam edilecek denildi. Karneler 18 Haziran'a göre düzenlenmişken yani 18 Haziran'da müfredatın tamamı bitti diye karne vermişken 2 Temmuz'a kadar ne işlenecek?

Telafi desek o da olmaz çünkü bakanlık müfredatı eksiksiz tamamladık açıklamaları yaptı gerçekte böyle olmasa da.

Bir de Hukuki Duruma Bakarak Çelişkileri Ortaya Koyalım

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 38 - (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin ... amacıyla derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe, ... kadar; yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde mesleki çalışma yapılır.

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği

Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 87- (1) (Değişik:RG-2/9/2020-31232) Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler; ..., derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe kadar geçen süreler ile ... mesleki çalışma yaparlar.

Bakanlık bu mevzuatlara aykırı bir şekilde mesleki çalışma dönemi bırakmamış oluyor. Kaldı ki bakan Selçuk öğretmenlerin çok yorulduğunu 15 günlük mesleki çalışmada istedikleri etkinlikleri yapabileceklerini açıklamıştı.

Gelinen noktada bakan Selçuk'un mesleki çalışma olmayacak sözünün üstüne ders işlenecektir.

Ders işlenmesinde tabii ki sorun yok. Eğer telafi edilecek bir durum varsa bunun da yapılması mümkün. Fakat yapılan açıklamalar ile gelinen nokta arasındaki farklılığı tartışmak gerekir.

Kaldı ki 18 Haziran 2021 itibariyle karne notları belli olmuş olacaktır. Zaten süreçten kopmuş olan LGS sınavı ile okula gelmeyecekleri belli olan 8.sınıfların varlığını, diğer sınıflarda da öğrenci devamsızlığının artacağı açık iken 2 Temmuz'a kadar ders işlenecek ısrarını anlamak mümkün değil.

Liselerde sorumluluk sınavları yapılacaktır kabul ediyoruz ama orada da hukuki sorunlar var.

Öğretmen açısından;

Eğer mevzuata uygun bir şekilde mesleki çalışma dönemi olsaydı öğretmenler okulda yapacakları çalışmalar neticesinde haftalık 15 saat ücret alacaklardı. Bu durumda mesleki çalışma olmadığına göre mesleki çalışma ek ders ücreti de olmayacaktır.

Öğretmen normal ders programına devam edecek denildiğine göre öğrenci derse gelmemesi (en azından 8. Sınıflar ve sorumluluk sınavı olanların gelmeyeceği kesin gibidir) yani öğrenci yokluğundan ders işlenememesi durumunda da öğretmenin ücreti kesilecektir.

Bu noktayı da bir tarafa koyalım.

Öğretmenin İzin Süresi

2020 yılında 1739 sayılı yasada yapılan düzenlemeye göre öğretmenlerin izinleri şu şekildedir:

" Madde 50/A - (Ek:15/4/2020-7243/24 md.) Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.

. Rehberlik öğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilir. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz. İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim ve öğretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içerisinde tamamlanamadığı durumlarda yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin izinleri kısaltılabilir. Bu durumda öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamaz. Kendilerine ikinci görev olarak okul/kurum yöneticiliği verilenler ve yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında görevli öğretmenler ile Bakanlık merkez teşkilatı ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen (yöneticilik dahil) öğretmenler yıllık izinlerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi ve 103 üncü maddesinin birinci fıkrası hükümlerine göre kullanır. Okul müdürleriyle müdür yardımcıları tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartı ile, sıra ile izinlerini kullanırlar."

Ne diyor kanun? Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ve yukarıda belirttiğimiz yönetmelikler de öğretmenlerin 1 Temmuz- 1 Eylül arası aralıksız izinli olacağı görülmektedir.

Peki bu yıl yaz tatilini 3 Temmuz'da başlatmanın hukuki dayanağı var mıdır?

Hayır yoktur. Kanun her ne kadar da salgın hastalık nedeniyle yaz tatili kısaltılabilir diyorsa da kanun salgın nedeniyle "eğitim ve öğretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının" kısaltılabileceğini söylüyor fakat 2020-2021 ders yılında eğitime hiç ara verilmemiştir. Eğitim yüz yüze ya da uzaktan olmak üzere sürekli devam etmiştir. Kaldı ki telafi yapılabilir diyor kanun ve bakanlık 18 Haziran sonrasına telafi demiyor. Bu durumda 1-2 Temmuz 2021 tarihlerinin hukuki dayanağı yoktur. Biz eğitimciler çok kabul etmesek de MEB'in uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimi hukuki olarak eşdeğer kabul ettiğini de hatırlatmak isteriz.

Sonuç olarak MEB;
1-) 2 Temmuz 2021'e kadar yapılacak çalışmaları,
2-) 18 Haziran 2021- 2 Temmuz 2021 aralığını hangi hukuki ya da bilimsel gerekçelerle ders yılına eklendiğini?
3-) 1-2 Temmuz tarihlerinin hangi hukuki dayanaklarla öğretmen izin tarihlerinden alındığını,
4-) 21 Haziran-2 Temmuz 2021 arasında;
- Yapılacak çalışmaları,
- Mesleki çalışma takviminin nasıl kaldırıldığını,
- Canlı derse öğrenci gelmemesi halinde öğretmenin ek ders durumunu,
- Yüz yüze derse öğrenci gelmemesi halinde öğretmenin ek ders durumunu,
- Sorumluluk sınavı yapacak öğretmenlerin ek ders durumunu (bazı günlerde sınavları olacak bazı günlerde olmayacaktır.)
uçıklığa kavuşturmalıdır.

Özellikle de yıllardır tartışılan; öğretmen hazırlık yaptığı, ders için göreve geldiği, ders saati sonuna kadar sınıfta/okulda bulunduğu halde öğrenci gelmemesi nedeniyle ders yapılamamasına bağlı olarak ek ders ücreti kesilmesi uygulamasına son verecek adım atılmalıdır.

Maksut BALMUK/memurlar.net

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.