Kadrosuz usta öğreticilerden mektup var! Hak ettikleri kadro verilsin!
Pandemi sürecinden dolayı halk eğitim merkezlerine bağlı çalışan ve işine son verilen kursları kapatılan mağdur edilmiş olan usta öğreticileriz. Aynı çalışma alanlarında eşit işe eşit ücret uygulanmaması; ücretli usta öğreticiler verdikleri ders saati üzerinde ücret almakta olup derslerin olmadığı dönemde (Resmi tatiller ve yaz tatili ) ve izin kulanması durumunda ücretleri kesilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı usta öğreticileri memur veya sözleşmeli olarak kabul etmemektedir. Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da işçi saymaktadır. Oysa usta öğreticilerin büyük bir kısmı makine başında veya el emekleri ile çalışmaktadır. 6-10 ay arası çalışıp geri kalan kısmında zorunlu işsiz kalmak ve çalışılmayan dönemin primleri ödenmemektedir.
Yıllarca usta öğreticilerin çalıştığı kurumlarda gelecek dönemde çalışıp çalışmayacağı kuşkusu yaşanmakta olup güvencesi yoktur diye kaygılanmalar olmaktadır. Halk eğitim ve meslek eğitim merkezlerinde çalışan usta öğreticiler 6-8 ay çalıştıp kurs bitiminden sonra işsizlik maaşı alamamaktadır. Doğum, hastalık ve ölümlerde bile ücretli izin kullanamamaktadır. SGK primleri tam yatırılmamaktadır. Kurumlar arası protokoller yapılıp mevzuatta aykırı işlemler sonucu yıllarca emek veren usta öğreticilerin boşta kalıp mağdur olmaktadır. Usta öğreticiler geleceğe güvenle bakamıyor, alınan ücretle evinin geçimini sağlayamıyor, yoksulluk sınırının altında gelir elde etmelerine rağmen yine de fedakarlık ve büyük bir disiplinle çalışıyor. Yeri geldiğinde elektriği, suyu, yolu olmayan köylerde vatandaşlarımıza meslek edindirip özelikle kadın istihdamının artmasına katkıda bulunuyor ama karşılığı alamıyor.
Halk eğitim ve mesleki eğitim merkezlerinde çalışan emekçi usta öğreticilere hak ettikleri kadrolu usta öğretici statüsünün verilmesi talep edilmektedir. SGK'da ki primlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Ders saat ücretlerinde düzenleme gerekmektedir. Statü ya da bir ünvan belirlenmesi gerekmektedir. Özlük hakları ile ilgili denkliğin sağlanması gerekmektedir. Kurumlar arası mevzuatta aykırı olan protokollerin iptal edilmesi gerekmektedir.
Kamubiz.com ÖZEL