Hem okul müdürü hem çiftçi
Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesine 20 kilometre uzaklıktaki Pazarören Anadolu Lisesi'nin Müdürü Hayrettin Acet, 290 öğrencinin bulunduğu okulun 19 dönümlük arazisine ceviz, domates, lavanta, ada çayı ve yeşil fasulye ekti. Hasadı da kendisi yapan Acet, ürettiği domateslerden yarım ton salça yaptı. Ürünlerden elde ettiği geliri okula ve öğrencilerine harcayan Hayrettin Acet; "Beni devletim okuttu, bende devletime çok çalışarak borcumu ödüyorum" dedi.
"KENDİNE YETEN OKUL"
110 dönüm arazisi bulunan Pazarören Anadolu Lisesi'nin verimli arazisini okulun yararına kullanmak için öğrencileriyle birlikte 'Kendine Yeten Okul Projesi'ni' geliştirdiklerini belirten Müdür Hayrettin Acet; "Ben ortaokulu burslu, liseyi parasız yatılı olarak, üniversiteyi ise yine devlet bursuyla okudum. Açıkçası ben devletim sayesinde okuyup buralara geldim. Bende ülkeme elimden gelen tüm çabamla hizmet etmeye çalışıyorum. Ülkesini seven ülkenin bir karış toprağını boş bırakmayacak gençleri yetiştirmeye çalışıyorum. Okulumuzun 110 dönümlük bir arazisi var ve bu arazi çok verimli. Hal böyle olunca bende bu arazinin potansiyelini okulum ve öğrencilerim yararına değerlendirmeye karar verdim. 2019 yılında öğrencilerimle birlikte 'Kendine Yeten Okul Projesi'ni' hayata geçirdik. Bu kapsamda okulumuzun arazisine 2 dönüm lavanta, 3 dönüm ada çayı, 10 dönüm meyve ağaçları, 4 dönüm domates, bal kabağı, yemeklik kabak, biber ve yeşil fasulye ektik. Bu ürünleri her yıl düzenli olarak alıyoruz.
Okulumuzun pansiyonunda Türkiye'nin dört bir yanından gelen 105 öğrenci yatılı olarak kalıyor. Öncelikle bu ürünleri pansiyonda kalan öğrencilerimiz tüketiyor. Fazlasını ise satıp hem okulun giderleri hem de ihtiyaç sahibi öğrencilerimize nakdi destek olarak kullanıyoruz" dedi.
YETİŞTİRDİĞİ DOMATESLERDEN YARIM TON SALÇA ÜRETTİ
Okulun arazisine ektiği domatesleri önce toplayan ardından çekirdek ve kabuğundan ayıran Hayrettin müdür, bu domateslerden de salça üretti. Okulun bahçesine kurduğu 12 dev kazanda 500 kilo salça yapan Müdür Hayrettin Acet; "Okul pansiyonumuzda salça en çok kullanılan malzemeler arasında yer almakta. Arazimiz büyük olduğu için 4 dönüm alana domates ektik. Çok şükür iyi bir hasat yaptık. Bu domateslerden de salça üretmeye karar verdik. Bu yıl ilk defa salça kaynattık. 10 dev kazan dolusu 500 kilo salçamız oldu. Bu salça okulumuzun pansiyonunda kullanılacak. 500 kilo salça pansiyonda kalan öğrenimlerimizin birinci yarı dönemine yetecek miktarda. Böylece pansiyon mutfağının önemli giderlerinden birini okul bütçesinden para harcamadan karşılamış oluyoruz. Yine okulumuzda ürettiğimiz ada çayını öğrencilerimiz akşam etüt aralarında ücretsiz olarak tüketecekler" diye konuştu.
"LAVANTADAN HEDİYE PAKETİ YAPIYORUZ"
Pazarören Anadolu Lisesi'nde ürettikleri ürünlerin içerisinde yer alan lavantayı da çiçeğini kurutarak sosyal etkinlikler dersinde öğrencilerin el becerisini geliştirmek amacıyla kullandıklarını ifade eden Müdür Hayrettin Acet; "Okulumuzda 2 dönüm alana lavanta ektik. Bu lavantalar hem okul bahçesinde güzel koku oluşturuyor hem de öğrencilerimizin sosyal etkinlikler dersinde malzeme oluyor. Ürettiğimiz lavanta çiçeklerini önce kurutuyoruz, sonra toz haline getiriyoruz. Daha sonra keselerin içerisine yerleştirip hediye paketi haline getiriyoruz. Bu işlemleri öğrencilerimiz derste yaparak el becerilerini geliştiriyorlar. Daha sonra okulumuza gelen ziyaretçilere bu lavanta keselerini hediye ediyoruz" dedi.
"200 CEVİZ AĞACI DİKİYORUZ"
Pazarören Anadolu Lisesi'nde 5 yıldır müdür olarak görev yapan Hayrettin Acet, okula ileriye dönük gelir sağlayacak projeleri de bir bir hayata geçiriyor. Okulun arazisine 200 ceviz ağacı dikmek için geçtiğimiz yıl kolları sıvayan Hayrettin Acet, ceviz tanesinden fidelendirdiği 70 ceviz ağacını toprakla buluşturdu. Bin 640 rakımlı Pazarön'de ilkime uygun tarım yapan Hayrettin Acet; "Bulunduğumuz yer yüksek rakımlı bir bölge. O yüzden burada bir çok ağaç yetişmiyor. Yöre dışından getirdiğimiz fideler soğuk alıyor. Biz burada kendimiz ceviz çekirdeğinden fide üretiyoruz. Böylelikle ağaç iklime adapte olarak yetişiyor. Şuana kadar çekirdekten ürettiğimiz 70 ceviz fidesini toprakla buluşturduk.,Hedefimiz 200 ceviz ağacı dikmek. Ben 5 yılı öğretmen ve müdür yardımcısı, 5 yıldır ise müdür olarak burada görev yapıyorum. Burayı evim gibi benimsedim. Ben buradan gittikten sonrada arkamda bu okula kalıcı gelir sağlayan bir şeyler bırakmak istiyorum. Ceviz ağacı projemde bunun içindir. Bugün yetişmiş bir ceviz ağacının üreticisine 3 bin lira düzeyinde bir getirisi olduğu dönüşülürse, yıllar sonra 200 ceviz ağacının bu okula getirisi yaklaşık 600 bin lirayı bulur. Buda hem okul hem de öğrenim gören vatan evlatlarına can suyu olur" diye konuştu.
HEM MÜDÜR HEM ÇİFTÇİ
Mesai sonrası takım elbiseyi çıkartıp iş kıyafetlerini giyen Müdür Hayrettin Acet, ektiği ürünlerin otunu alıp sulamasını yapıyor. Sonbahara doğru hasada başlayan Hayrettin müdüre öğrencileri de gönüllü olarak yardım ediyor. Tarımla uğraşmaktan keyif aldığını belirten Hayrettin Acet; "Okuldan gelince takım elbiseyi çıkarıp iş elbiselerimi giyiyorum. Hemen bahçeye girip çalışmaya başlıyorum. Zamanla pansiyonda kalan öğrencilerde gönüllü olarak gelip bana yardım etmeye başlardılar. Çünkü geçtiğimiz yıl ürettiğimizi ürünleri hem okulun pansiyonunda kullandık, hem de fazlasını satıp ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıttık. Öğrenciler de artık üretmenin önemine ve hazzına varmaya başladılar. Her şeyden öte bu çocukları toprak ve tarım sevgisi aşılamak istiyorum. Çünkü ağaç yaşken eğilir" dedi.