CHP halk eğitim usta öğreticileri ve Aile Bakanlığı ek dersli meslek elemanlarını TBMM'ye taşıdı
KADROSUZ USTA ÖĞRETİCİLER
NESLİHAN HANCIOĞLU (Samsun) – Salgın döneminin sosyoekonomik bedelini en ağır ödeyen kesimlerden biri hiç şüphesiz halk eğitim merkezi kurslarında çalıştırılan usta öğreticilerimizdir. Kurslar aylarca kapalı kaldığından birçok öğreticimiz evlerine ekmek götürememiştir. Kadroları olmadığından hiçbir sosyal güvenceleri de yoktu. Yılda ortalama altı yedi ay, en fazla on ay çalışmaktadırlar. Tatil günleri ücretlendirme dışı olduğundan sigorta primleri de yarı oranda yatırılır. Bir dönem içinde yatırılan sigorta primi yüz yirmi günü bulmadığından genel sağlık sigortası haklarından da mahrum kalmaktadırlar. 90 bin kişilik bu halk eğitimi ordumuzu özlük ve mali haklar bakımından insani ve çağdaş koşullara kavuşturmak sosyal devletin asli görevi olmalıdır. İktidarı bu konuda gerekli duyarlılığı göstermeye davet ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
EK DERSLİ MESLEK ELEMANLARI
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Dün, yine, çok yaralı bir meslek grubu Mecliste ziyaretimize geldi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında “Ek dersli meslek elemanları” diye çalıştırılan 5 bin kişi var Sayın Başkan. Maaşları 2600 TL, 40 saat ve üzeri çalışıyorlar; 35 saatten gösteriliyor ki 40 saat üzerinde çalışanların hakları olmasın.
İşsizlik sigortası alamıyorlar, işten atılınca kıdem tazminatı alamıyorlar, süt izni kullanamıyorlar, vefat izni kullanamıyorlar, hakları yeniliyor bunu Sayın Genel Başkanımız geçen hafta grup toplantısında söyledi. 35 saati, 39 saat yapmışlar “devlet asgari ücretin altında ödüyor” dedi diye üzerine çıkarmışlar. Bu ay sonunda yine altına düşecek bakalım nasıl bir formül bulacaklar. Çok üzücü hikâyeler anlattılar. Mesela çocuğunu emzirmek isteyen anneye izin verilmiyor, emzirmeye gidiyor diye de işten atılıyor. Bunları kabullenmemiz asla mümkün değil.
Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ