Ömer ÇEKER
TAVANDAN EK ÖDEME DÜZENLEMESİ DEĞİL, CAMBAZA BAK OYUNU
Bilindiği gibi, Pandemi ile amansız bir mücadele yürüten sağlık çalışanlarına ilave ek ödeme yapılması yerine maaşa zam şeklinde tek ödeme yapılması talebimizi uzun zamandır dile getiriyoruz.
Adaleti sağlamanın, sağlık çalışanlarını motive etmenin ve hakça bir paylaşım yapmanın da tek yolu budur. Mevcut düzenleme ile yaşanan adaletsizlikler talebimizin haklılığını göstermektedir.
Kovid-19 salgını kapsamında ödenen ancak, sağlık çalışanlarının beklentilerini karşılamaktan çok uzak olan adı tavandan kendi yavandan ilave ek ödemelerdeki sorunlar bir türlü bitmemektedir. Her düzenleme sonrası ortaya çıkan durum; sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğundan uzak, hakkaniyetten mahrum, iş barışını ve çalışan memnuniyetini olumsuz etkileyen; soruna çözüm ve çare olmanın ötesinde yeni yeni sorunların kaynağı olmaktadır.
Döner sermaye ek ödemesiyle ilgili mevzuatın sakatlığı tavan ek ödemesi komedisiyle net bir şekilde görülmüştür. Aynı serviste/birimde/yerde, aynı mesleğe mensup amma ve lakin sadece eğitim durumundan kaynaklı fark 700TL’ye kadar çıkmaktadır. Tavan ödemesi uygulamasından, lise mezunu sağlık meslek mensupları, genel idare hizmetleri, teknik hizmetler sınıfı ve yardımcı hizmetler sınıfı personel için bir anlam ifade etmiyor.
Peki ilgililere sormak lazım; bu bahse konu mesleğe mensup arkadaşlar Covid-19 tehdit ve tehlikesine maruz kalmıyorlar mı? Nimet/külfet ve ortaya konulan emeğin takdirinin ölçüsü ne olacak.
Bir de yapılan düzenleme ve düzenlemeden faydalanabilecek birim ve kişi sayısı dikkate alınınca bu uygulama Tavan Ek Ödeme düzenlemesi değil, cambaza bak oyunu misali, Tavan Ek Ödemesi Uygulamama talimatı gibidir.
Yeni düzenleme Üniversite hastaneleri ve Aile Hekimliği Çalışanları için uygulanabilirliği yoktur. Buradan Sağlık Bakanlığına çağrı yapıyorum; adaletsizlikleri düzeltin. Çalışma barışını sağlayacak ilave bir düzenlemeyi en kısa zamanda hayata geçirin.
Aile Hekimliği çalışanları için Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde de gerekli düzenlemeyi yapın. Düzenleme yaparken geçmiş dönemde ortaya konulan uygulamadan kaynaklı çalışan memnuniyetsizliğinin sebeplerine kulak tıkamayın.
Aynı şekilde Ekonomi Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratları ve YÖK Başkanlığına da çağrıda bulunmak istiyorum. YÖK’e Bağlı faaliyet gösteren Üniversitesi Hastanelerinde görev yapanlar kamu çalışanları için de 2547 sayılı Kanunun 58. Maddesinde bir düzenleme ile onların da mağduriyetlerini çözün. Sağlık çalışanlarını alkış için balkonlara davet eden yetkililer artık somut bir takım adımlar atmalıdır.
Marifet iltifata tabidir derler. İfadelerinizde marifetini dünyaya örnek gösterdiğiniz sağlık çalışanlarına başta 3600 ek gösterge sözünü yerine getirin. Eşit işe eşit ücret politikasıyla adil ve hakkaniyet gözeterek iş barışını ve çalışan memnuniyetini artıracak Ek Ödeme uygulamasını hayata geçirerek hakkını verin.
YÖK’e bağlı faaliyet gösteren Üniversite hastanelerinde 6 aydır, Sağlık Bakanlığı’nda ise Kasım ayından bu yana ilave Ek Ödemeler ödenmemektedir. Süreye, idarecinin inisiyatifine, çeşitli şartlara ve onaylara bağlı olan ilave ek ödemeler çalışanı canından bezdirmiştir.
Her ne kadar üniversite hastaneleri için kısa bir süre sonra ödemelerin yapılacağı ifade edilmişse de, Sağlık Bakanlığı ile ilgili yönetmelik ve dağıtımı ile ilgili düzenlemede yeni yayınlanmış olsa da bu gecikmenin bize göre bir izahı yoktur.
Adı bürokrasi, gecikme veya onay bekleme her ne olursa olsun salgınla kahramanca mücadele eden ve bu uğurda hayatını ortaya koyan sağlık çalışanlarına yapılan bu muamele izandan da uzaktır.
Salgın sürecinde sağlık çalışanlarının memnun olmadığı bir ödemede bile böylesine gecikme yaşanıyorsa söylenecek daha fazla sözde kalmamıştır.
Sağlık çalışanları için esnek mesaiyi uygulamamada, izinleri iptal etmede çok hızlı davranan bürokrasi ve karar vericilerin çalışanların hakları içinde aynı hız seviyesine ulaşmalarını bekliyoruz.
Sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğu, bu hizmetleri yürüten personelin de bir ekip anlayışı ile hizmet ettiğini göz önüne alarak İlave Ek Ödemelerin tüm sağlık personelini kapsayacak şekilde bir an önce ödenmesini ve sağlık çalışanları için maaşlara tek ödeme şeklinde bir zammın hayata geçirilmesi için acil düzenleme yapılması talebimizi bir kez daha yineliyoruz. 2021 yılı sağlık çalışanları yılı olduğuna göre bunun gereğini yapmalarını karar vericilerden bekliyoruz.