Bilgilerin giderek gelişip derinlemesine yaşam kalitesinin artırma şeklinde anlaşılan ilerleme neden eğitim ile ilgisi bulunmaktadır? Ancak bundan önce yanıtlanması gereken sorular bulunmaktadır.
Hangi tür bilgi yaşam kalitesini arttırabilir? Bu bilgi türünden yararlanabiliyor muyuz? Eğitim sistemimizin bu olumsuz gidişte payı nedir? Neler yapılabilir?
Kuşkusuz; çeşitli bilgi türleri bulunuyor. Ancak bunların içinde sanat ve bilimsel bilgi kişiyi özgürleştirici yaşam kalitesini arttırmaktadır. Çünkü; sanat ve bilimsel bilgi kişinin görüş ufkunu genişletme niteliğine sahiptir.
Ancak, genel anlamda sanat ve bilimsel bilgiden yararlanmadığımız için özgürleşemiyoruz.
Çünkü, özgürleşmememizi engelleyen güçler bulunmaktadır. Çünkü özgürleşen bireyin ilk taleplerinden biri mevcut statükonun değişmesi olacaktır. Bu durumda belli kesimlerin gereksinmelerine yanıt vermemektedir. Yani statükonun devam etmesi onların çıkarına olduğunu görüyoruz.
Statükonun devam etmesinde yana olanlar büyük ölçüde siyasi erk ve kanaat önderleri olabilmektedir.
Elbette, eğitim sitemimizde görülen olumsuzlukların payı da önemsenmelidir. Bu olumsuzlukları başında müfredat proğramı, eğitim yöneticiliğinin meslekleşmemesi ve liyakatin önem kazanmaması gelmektedir. Yine, öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmemesi de hesaba kalmalıdır.