Amaçlara göre yönetim bir örgütte üst ve astların amaçlarını birlikte belirledikleri, sorumluluk aldıkları ve ulaşacakları sonuçların birlikte kararlaştırdıkları ve belirli dönemlerde bu amaçlar ve sonuçların gerçekleşip gerçekleşmediğini birlikte inceledikleri sürece verilen isimdir.
Kuşkusuz; okul müdürünün ve öğretmenlerin birlikte hareket etmelerin hem örgüt olarak okullara hem de iş gören olarak öğretmenlere önemli katkılarda bulanacaktır. İlkönce öğretmen boyutuyla bakmak gerekirse söylenecek çok husus bulunmaktadır.
En başta karara öğretmeni katmak söz konusu verilecek kararın etkili bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.
Yine, öğretmenlerin karara katılması, onlara değerli olduklarını hissettirecek, bu da okula ilişkin kimlik duygusu gelişmesine neden olacaktır.
Öğretmenlerin kimlik duygusunun gelişmesi demek, öz güveninin artması demektir. Bu durumda psikolojik durumuna önemli katkılar getireceği anlamına gelecektir.
Ancak maalesef okullarda görünen o ki; öğretmenlerin karara pek katılmalarına fırsat verilmemektedir. Tabii ki bu durum okulu amaçlarını gerçekleştirme düzeyini azaltmasına neden olacaktır. Bu nedenle, okul yöneticileri, okulun amaçlarını öğretmenler birlikte belirledikleri sorumluluk alanlarını birlikte belirledikleri bir iklim yaratmalıdır.