Sedat DEĞER
Mahkeme, Nöbetçi Öğretmenlerin Okul Servis Araçlarını Kontrol Etme Görevini İptal Etmedi
Kamuoyunda maalesef yanlış yönlendirmelerin olduğunu görmekteyim. Bir mahkeme kararı sonucunu doğru okuyup kamuoyunu da doğru yönlendirmek lazım. Öncelikle şunu söylemeliyim ki kamuoyuna yansıyan mahkeme kararını incelediğimde mahkemenin, nöbetçi öğretmenlere verilen okul servis araçlarını kontrol etme görevini değil bu kapsamda “sendikasının kararına uyduğu” için öğretmene verilmiş disiplin cezasını iptal ettiğini söylemem lazım.
Yani kamuoyuna yansıdığı gibi nöbetçi öğretmene verilen okul servis araçlarını kontrol etme görevinin hukuka aykırılığı nedeniyle iptal edilmiş bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. Aksine mahkeme kararında da açık bir şekilde belirtildiği üzere, bu konuda sendikasının almış olduğu eylem kararına uyarak verilen disiplin cezasının iptal edilmesi söz konusudur.
Kısacası bu mahkeme kararı, nöbetçi öğretmenlere okul servis araçlarını kontrol etme görevinin hukuka uygunluğun değerlendirilmesini içermeyip bu konuda alınmış sendika kararına uyan bir öğretmene sendikal eyleme katılmasından ötürü verilmiş olan disiplin cezasının hukuka uygunluğu değerlendirilerek iptal kararını içermektedir.
Şöyle ki ; Mahkeme kararının iptal kısmını incelediğimizde “…davacının üyesi bulunduğu sendikanın 16.09.2019 tarihli ve 772 sayılı Merkez Yönetim Kurulu kararı uyarınca gerçeklesen öğrenci servislerinin denetimini yapmama eyleminin Uluslararası Sözleşmeler ile de güvence altına alınan Anayasal hakkını kullanması sebebiyle sendikal faaliyet kapsamında bir fiil olarak kabulü gerekeceğinden, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.” İfadesi ile uluslararası sözleşmelere atıfta bulunularak sendikal faaliyet kapsamında olduğu için disiplin cezası verilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bakınız burada mahkeme nöbetçi öğretmenlerin öğrenci okul servislerinin denetimini yapmasını, hukuka uygun olarak veya aykırı olarak nitelendirmemiştir, direkt sendikal karara uymasının hukuka uygunluğu değerlendirilmiştir.
Örneğin sendikal karar, nöbetçi öğretmenlerin okul servis araçlarını kontrol etme görevini yerine getirmeme değil de DYK kurslarında verilen nöbet görevini yerine getirmeme kararı olmuş olsaydı da bu kapsamda sendikal karara uyduğu için verilen cezanın iptali de olmuş olabilirdi. Yani burada öne çıkan husus sendikal kararın içeriği değil bilakis hangi alanda olursa olsun sendikanın almış olduğu karara uyduğu için bir öğretmene disiplin cezasının verilemeyeceğidir.
Kaldı ki bu ve benzeri kararlar yıllardır mahkemelerimizce verilmektedir ve bu iptal kararlarının tek gerekçesi ise üyesi olduğu sendikanın almış olduğu (konusu ne olursa olsun) genel merkez kararına uymasıdır. İşte nöbetçi öğretmenlere okul servis araçlarını kontrol etme görevini iptal edildi gibi aksi görüşler yanlıştır ve en iyi düşünceyle hukuki kararları yorumlayamamaktan ibarettir. Fakat bu yanlış ifadeler kamuoyunu yanlış yönlendirmelere ve olası anlaşmazlıklara sebebiyet vermektedir. Bu yüzden bu ve bunun gibi konularda açıklama yapanlar bir değil on kere düşünerek açıklama yapmalı.