HASTA ALT BEZİ ÖDENEĞİNDE SORUNLAR BİTMİYOR

SGK’nın yeni düzenlemesi ile birçok engelli ailesi zor durumda kalacak. Eğer engelli olmasına rağmen, primer teşhisi yani engelliliğe yol açan hastalığın adı, SGK’nın yayınladığı listede yok ise artık bez ödeneği alınamayacak. Zaten artan dolar kuru karşılığında fiyat güncellemesi yapılmadığından 30’luk hasta bezinden sadece 3 adet alındığında SGK, medikal firmaya 250lira ödüyor. Bu ödeneğin 2 aylık ödenek olduğunu belirtmekte fayda var. Günlük 8-10 adet bez kullanan bir engelli ya da hastalar, artık cepten daha fazla para ödemeye başladı. Bu durum ekonomik güçlük çeken aileleri daha da zorluyor.

Yetkililerin fiyat güncellemesi yapın diye seslenişimizi duymaması bir yana, günden güne sorunlar daha da derinleşiyor.

Bilindiği üzere "Çocuk Hasta Alt Bezi, Çocuk Külotlu Hasta Alt Bezi" ödenekleri, Sağlık Uygulama Tebliğindeki “Uzman hekim raporları ile mesane veya rektum kontrolü olmaması (raporda idrar veya gaita inkontinansına neden olan primer tanının belirtilmesi kaydı ile) nedeni ile hasta alt bezi/ külotlu hasta alt bezi kullanması gerekli görülen hastalar için günde 4 (dört) adedi geçmemek üzere en fazla 2 (iki) aylık miktarlarda, rapora istinaden tüm hekimlerce reçetelendirilmesi durumunda Kurumca bedelleri karşılanır" ifadesi karşılığında ödenmektedir.
SGK, hasta alt bezlerinin geri ödeme işlemlerinde idrar veya gaita inkontinansına neden olan primer tanılar hakkında tereddüte düşmüş ve Sağlık Bakanlığından görüş istemiştir. İlk görüş sonucunda 1. liste, daha sonra 1 liste daha yayınlanmıştır.

Bu durumda elimizde 2 liste var. Nedir bunlar?

İlk liste Ek-1 listesi. Kasım 2018'de yayınlanmış. Bu listede kayıtlı ICD-10 kodlarında eksiklik/hata olduğu yönünde SGK'ya giden bildirimler üzerine Sağlık Bakanlığından yeniden görüş istenilmiş, gelen görüş doğrultusunda belirlenen primer tanılara ait ICD-10 kodları ikinci listede yani Ek-2 listesinde yer almış ve liste 29.04.2019 tarihinde yayınlanmış.
SGK, bu listeleri ilgililerine yani medikal ve eczacılara gönderirken, bu uygulamadan dolayı mağdur olacak hasta yakınları konudan habersiz. 
Bu listelerde, teşhislerin karşılığında ICD 10 Kodları yer alıyor. Ve raporda yazılan teşhis ve kodların birbiriyle uyumlu olması gerekiyor. Daha da önemlisi engelli çocuğun teşhisi bu listede yok ise artık ödenek alamayacak. Listeler yayınlanmadan önce çocuğun engelli olması ve engeline neden olan teşhis nedeniyle hasta alt bezi kullanması gerektiği ortada ise "mesane ve rectum kontrolü yoktur" ibaresi yazılır ve rapor çıkardı. Şimdi engel durumuna neden olan hastalık listede yok ise rapor çıksa da ödenek alınamayacak.
Şimdi bu listelerin nasıl değerlendirileceğine ve bizleri nasıl etkileyeceğine bakalım:
1. Konu: Elinde mevcut raporu olanların hastalık adı ve kodu eğer Ek-1 listede yok ise zaten ödenek alamıyor. Zaten süre dolduğu için bu liste artık bir şey ifade etmiyor.
2. Konu: 01/06/2019 tarihi öncesi düzenlenen sağlık raporlarında yer alan tanı kodlarının Ek-2 listede yer alan tanı kodlarıyla uyumlu olması halinde sağlık raporları süreleri bitimine kadar geçerli olacak.
3. Konu: 01/06/2019 tarihi ve sonrası düzenlenecek sağlık raporları Ek-2 listede yer alan tanı kodlarıyla uyumlu olmalıdır.
4. Konu: 01/06/2019 tarihi öncesi düzenlenen sağlık raporlarında yer alan tanı kodlarının Ek-1 listede yer alıp Ek-2 listede yer almaması halinde bu raporlara ilişkin 01/06/2019 tarihinden itibaren düzenlenen reçete bedelleri SGK tarafından karşılanmayacaktır.
Belirtilen tarihe birkaç gün kaldığı için, akıl karışıklığını önlemek için şunu rahatlıkla belirtebiliriz; artık sadece Ek-2 listesine bakmamız yeterli.
Bu listede nadir hastalıklardan sadece birkaçı var. Engelliliğe yol açan ve alt bezi kullanması gereken onlarca nadir hastalık listede yok.
Bu liste nasıl bir mantıkla hazırlandı, bunu bilmiyoruz. SGK’nın, ödeme yaptığı hastalıkları belirlemesi ve buna göre Sağlık Bakanlığından hastalık kodu istemesi gerekirdi ki, mağduriyet yaşanmasın. Ancak SGK, bu zaman dek ödeme yaptığı teşhisleri görmezden gelmiş ve ödeme yaptığı teşhisleri sınırlandırmıştır. Böylece Tebliğde geçen şartlardan biri olan “engelli olma hali”, yok sayılmış ve ödeme belirli teşhislerle kısıtlanmıştır.
SGK’nın bu yanlıştan acilen dönmesi ve alacağı kararları bizleri dahil etmesini diliyoruz.

Aileler ne yapmalı?

1 Haziran 2019 tarihinden sonra bez ödeneği alamayacağınıza ilişkin bir uyarı almamak için yapmanız gereken şey; bez aldığımız medikal ile derhal iletişime geçmek ve raporumuzda yazan teşhis ve kodun Ek-2 listesinde yer alıp almadığını öğrenmek. 
Eğer teşhisiniz bu listede yok ise hasta alt bezi için yeniden bir rapor almanız gerekiyor ve raporu yazan hekimi, listede yer alan kodu yazması için uyarınız. Bu nedenle rapor çıkartmaya giderken elinizde Ek-2 listesi mutlaka olsun.
Bildiğiniz gibi SGK, bir adet çocuk alt bezi için 700 kuruş, bir adet yetişkin alt bezi için 900 kuruş ödüyor. Hastaneden alacağınız bez raporu tek hekim imzalı olarak en fazla 2 yıllık düzenlenebilir. Eğer çocuğunuz 18 yaş altında olup yetişkin bezi kullanıyorsa yetişkin bezi ödeneği alabilmek için; bez raporunda "çocuğun boy, kilo ve bel çevresi belirtilir ve yetişkin bezi kullanması uygundur" ifadeleri hekim tarafından mutlaka yazılmalı
Eğer teşhisiniz, ilk listede var ikincisinde yok ise ya da her ikisinde de yok ve çocuğunuz engelli ise mutlaka aşağıdaki adres, telefon ile bağlantıya geçin, ya da CİMER e yazın.
Not: Aşağıdaki bilgiler, SGK tarafından yayınlanan yazının içeriğinden alınmıştır
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
Birim Adı: Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü / Tıbbi Cihaz Daire Başkanlığı
İrtibat: Birim Sorumlusu Tarık TUNÇER 
E-posta: [email protected] 
Tlf: (312) 2078618
Adres : Ziyabey Cad. No:6 06510 Balgat / ANKARA

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Ayşe SARI Arşivi