EĞİTİMDE DÜŞÜNCENİN ÖNEMİ

Özgürce düşünme edinme, bunları engellemeden açıklayabilme, yazabilme hak ve olanağı; insanların düşüncelerinden dolayı kınanmaması ilkesi, fikir hürriyeti, düşündüğümüzü anlatma özgürlüğü olan düşünce özgürlüğünün eğitim sürecinde çok önemli bir işlevi bulunuyor.

     Eğitim sürecinde öğrencinin düşüncesini ifade etmesinin birey ve toplum açısından önemi bu köşe yazının amacını oluşturmaktadır.

     Her şeyden önce; öğrencinin öğretme-öğrenme sürecinde düşüncelerini ifade etmesi kendini geliştirmesine olanak tanıyacaktır. Çünkü, bu süreçte öğrencinin bilişsel, duygusal-sosyal psikolojik boyutları anlamlı bir şekilde gelişme göstermektedir.

      Yine, öğrencinin sorunları çözmek sorunlara değişik bakış açısı kazanarak analiz sonucu senteze gitme olanağı sağlanarak yaratıcılığı gelişebiliyor.

     Diğer taraftan, bu süreçte düşüncelerini, tutumlarını yaşadığı için öğrenci kendisi olabiliyor. Kendisini ifade etme olanağı verilen öğrenci sınıf içi etkinliklere katılımı ve dolayısıyla başarı oranı artabiliyor.

        Yine düşünce özgürlüğü öğrenci farkındalığını artıran bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir durum öğrencinin iç ve dış çevresine uyum sağlamasına neden olacaktır.

         Öğrenciye sağlanan düşünce özgürlüğü onun bilinç gelişimine yol açabilir; bu onun güçlü ve zayıf yönlerini tanımasına neden olabilir.

         Öğrenciye sağlanan düşünce özgürlüğü öz güven ve öz saygılarının artmasına neden olacaktır. Bu durumda özellikle öğrencinin psikolojik iyilik hali için katkı demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Hasan GÜNEŞ Arşivi