Bayramda Sevdiklerinize Kitap hediye Edin!

1 Eylül Cuma günü kurban bayramı. Bu vesileyle tüm okurlarımızın bayramını şimdiden tebrik ediyorum.Bayram artık büyüklerin ziyaretinin yanında bazıları için hediye ve tatil demek. Bence bu bayramı anlamlı yapmak için hediyeyi sevdiğimiz kişilerin mutlaka okumasını istediğimiz bir kitap seçerek almak ve bayramda kitabı hediye olarak vermek daha müthiş olur diye düşünüyorum.Dinimizin ilk emri oku, kurban ise vacip bir ibadet.İki emri birlikte yaparken kazançlı çıkmak elimizde.Özellikle çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için çok çaba sarf ediyoruz. Fakat dikkat edilmesi gereken bazı şeyleri göz ardı ettiğimizde bu çabalarımız sonuçsuz kalıyor. Toplum olarak okumaya, öğrenmeye pek önem vermiyoruz. Çoğu kişinin en son okuduğu kitap yıllar öncesinde öğrenciyken okuduğu kitap olabiliyor. Araştırıp sorgulamaya heves etmiyoruz.

Zaten 21. yüzyılda kitap dışında ilgileri çeken o kadar çok uyarıcı var ki bunların başında telefon, tablet, televizyon geliyor. Misafir gelince maalesef iki kelam edilemez oldu; çünkü herkes telefonuyla ilgileniyor. Konuşacak konular kalmadı. Kitap okumak yerine kitapların filmlerinin çekilmesi bekleniyor. Filmde kitaptaki tadı bulamayız. Kitabı okurken onu hayal dünyanızda canlandırırsınız, küçük eklemeler yapabilirsiniz; ama filmde öyle olmuyor.Kitap okuma alışkanlığının zayıf, orta veya güçlü olmasını şu şekilde gösterebiliriz:

Zayıf alışkanlık: Yılda 1-5 kitap okuma
Orta düzey alışkanlık: Yılda 6-11 kitap okuma
Güçlü alışkanlık: Yılda 12 ve daha fazla kitap okuma

Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez. Bunlardan birkaçını şöyle belirtelim: Düşünen, sorgulayan, merak duygusu güçlü, araştırmayı seven, güzel cümle kurabilen, kendini ifade edebilen vs. Bir matematik probleminde bile çözüm %50 soruyu anlamaktan geçer. Kitap okumayan, okuma alışkanlığı kazanamayan çocuklar soruyu anlayamaz ve çözmekte zorlanır.

Kitap okumayan ailelerin çocukları da kitap okumuyor, ders çalışmıyor, kendini ifade edemiyor, sorgulayamıyor vs. Yıllar sonra aile işin ciddiyetinin farkına varıyor; ama her şey için çok geç olmuş olabiliyor. “Ağaç yaşken eğilir.” sözünü atalarımız boşuna söylememiş. Çocuklarınızın kitap kurdu olmasını istiyorsanız küçük yaşlardan itibaren onu yönlendirmelisiniz. Küçük yaşlarda okuma alışkanlığını kazanan çocuk ileride de bu alışkanlığını devam ettirir. Çevresinden önerilen kitapları da okumayı başlar.

Peki çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için neler yapılabilir?

1.Çocuğun ailede ilk öğretmeni anne ve babadır. Okul öncesi dönemde çocukları kitaplarla tanıştırılmalı.Her fırsatta çocuklara yönelik kitaplar alınmalı.
2.Kitap alırken kitabın yazarı, yayınevi, içeriği, kağıt kalitesi vb. mutlaka dikkat edilmelidir.
3. Okuma hevesini getiren kitaplıklar evlerde bulunmalı. Çocuklar oradan kitap alabilmeli, aldığı kitapları oraya yerleştirebilmelidir.
4. Okul öncesi dönemde çocuklara sesli kitaplar okunmalı, okuduğumuz kitap hakkında çocuklarla konuşulmalıdır.
5. Çocuklara hediye olarak genelde oyuncak alınır, giysi alınır; ama kitap alınmaz. Çocuklara hediye olarak onların seveceği tarzda kitaplar da alınabilir
6. Çocuklar kitap fuarlarına, kütüphaneye götürülebilir.
7. Küçük yaşlarda ilgisi tam belli olamayan çocuklara kitap seçme konusunda aileler yardımcı olabilir; eğer çocuğun ilgi duyduğu bir alan, konu varsa da onunla ilgili kitap seçmesine izin verilmelidir. Örneğin, arabaları veya futbolu seven bir çocuk arabaları anlatan, futbolcuların hayatını anlatan resimli kitaplar alabilir. O kitaptan merak ettiği bir şey olur başka bir kitabı alır ve böylelikle okumanın hazzına varır.
8. İyi bir model olmak için anne baba da kitap okumalı. Kitap okuma saati olmalı ve o zaman herkes kitap, gazete veya dergi okumalı.
9. Kitap seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da çocuğun yaşına uygun olmasıdır. Okul öncesi dönemde çoğunlukla resim olan kitaplar çocuğun ilgisini daha çok çekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
İlhami FINDIK Arşivi