Batıdan Doğuya Atanmak İsteyen Öğretmenlerde 3 Yıl Çalışma Şartı Aranmasın

Özellikle doğudan batı illerine doğru öğretmen yer değiştirme sirkülâsyonun fazlalığı ile doğu illerinde öğretmen ihtiyacının batı illerine göre daha fazla olduğunu düşünecek olursak doğu illerinde öğretmen açığını kapatmak adına teşviklerin yapılması gerektiği aşikârdır. Bu teşviklerden biri ise batı illerinde görev yapan öğretmenlerden doğu illerine doğru yer değiştirmek isteyen öğretmenlerden 3yıl bulunduğu ilde görev yapma şartının aranmaması olmalıdır. Bu konuda özellikle bana gelen öğretmen arkadaşlardan bir grup kendilerinin batı illerinde çalıştıklarını ve doğu illerine geçmek istediklerini ifade ederek önlerindeki tek engelin bulunduğu ilde 3 yıl çalışma şartının olduğunu söylüyorlar ve bu şartın doğuya geçmek isteyenler için kaldırılmasını talep ediyorlar. Bana göre makul bir istek bu çünkü yer değiştirme sistemimize ve atanma verilerine baktığımıza özellikle her yer değiştirme döneminde doğu illerindeki birçok öğretmenin batı illerine doğru yer değiştirdiğini bu sebeple de doğu illerinde öğretmen azalmalarının söz konusu olduğuna şahit olmaktayız. Bu yüzden gerek doğu illerindeki öğretmenlerin tayin olması ile veya mevcut boş kadroların kapatılması için istekli öğretmenlerin bu illerdeki okullara geçmesine izin verilmesi bu dezavantajın yine öğretmenler eliyle azaltılması olanağını da beraberinde getirecektir. Zaten birçok yetkilinin ağzından dökülen ifadelere baktığımızda bakanlık doğu illerinde öğretmen tutabilmenin veya doğu illerine öğretmenlerin gelmesinin sağlanmasını istediklerini defaatle dile getirmektedirler. Hazır böyle istekli öğretmenler var iken de öğretmenlerin önlerine engelleyecek hükümleri kaldırmak ve onlara özel bir yönetmelik maddesi ile hakkın getirilmesi en yerinde bir adım olacaktır en nihayetinde.

    Bana gelen taleplerden sadece birini kamuoyuyla paylaşarak yetkili ve kamuoyunun takdirine de bırakmak istiyorum ;“Biz batıda çalışan öğretmenler olarak Doğu Güneydoğu ve zorunlu hizmet olan bölgelerinde öğretmenlerin yılını doldurmadan tayin isteyip merkezi yerler gitmesinden dolayı boş kalan okullara gönüllü gitmek istiyoruz Fakat 3 yıl şartına takılıyoruz. Bilindiği üzere MEB de bu okullarda öğretmen tutabilmek için 4+2 sistemini getirdi buna rağmen eş ve mazeret tayinlerinde bu okullar boş kalmaya devam ediyor. 15.09.2017 tarihinde sayın müsteşarımızın EBA konuşmasında yönelttiğimiz bir soruya karşılık bu bölgelere batıya tayin isteyipte geri gitmek isteyen öğretmenler varsa talep doğrultusunda insan kaynakları ile konuşup çalışma başlatabiliriz dedi bizde müsteşarımızın bu sözünden yola çıkarak şubatta yapılacak olan mazeret tayinleriyle birlikte gönüllü öğretmenlere süre şartının kaldırılarak bu bölgelere tayin hakkı verilmesini istiyoruz”

    Ortada bir talep var ve bu makul talebin yerine getirilebilmesi için iki seçenek var.Birincisi önümüzdeki ocak ayında yapılacak mazeret durumuna bağlı yer değiştirme başvurularında batıdan doğuya gitmek isteyen öğretmenlere de hak verilebilir ki bu hakkının verilebilme imkanı düşük çünkü mevcut yönetmelik mevzuatı imkan vermiyor ama imkansız değil.İlgili özel düzenlemeler yapılarak ve duyuruya madde eklenmesi ile bu hak verilebilir.İkinci durum ise mayıs ayında başlayan ve il içi ve il dışı yer değiştirme başvuruları ile isteğe bağlı atamaların yapıldığı dönemde başvuru için istenen yer değiştirmeye esas çalışma şartı olan 3 yıl görev yapma şartının batıdan doğuya gitmek isten kişiler için aranmaması olarak duyurularda yer verilmesidir.Tabi bu hakkın da verilebilimesi için ilgili yönetmelik mevzuat düzenlemeleri gerekir.

Batıdan doğu illerine yer değiştirmek isteyen öğretmenler için yapılacak yasal düzenleme için önerim ise şu şekilde :

    17 Nisan 2015 CUMA günü yayımlanan 29329 sayılı resmi gazetedeki Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Dokuzuncu bölümü olan “İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler” Başlıklı 52. maddesinin sonuna gelmek üzere 5. fıkra olarak “Daha üst hizmet bölgesi ve zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanı olan eğitim kurumuna yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz” hükmü getirilmesi gerekir.

    Bu hüküm doğrultusunda yapılabilecek bir atama örneği vermek gerekirse örnek olarak şu şekilde bir örnek verebilirim;

Örnek: İzmir’de görev yapan bir öğretmen İzmir ili 1. hizmet bölgesi olduğu için 2. veya 3. hizmet bölgesi ile bu bölge illerindeki zorunlu hizmet alanı sayılan (4.-5.-6. hizmet alanı) eğitim kurumlarına 3 yıl çalışma süre şartı aranmaksızın tayin isteyebilir. Yani diyelim ki İzmir Bornova Atatürk ortaokulunda görev yapan bir öğretmen Mardin (3. hizmet bölgesi) ilindeki 4. hizmet alanı olan Mehmet Doğru Ortaokuluna tayin olmak isterse 3 yıl çalışma şartı aranmaksızın tayin isteğinde bulunabilecek bu hakkın verilmesiyle.

    Öneride bulunduğum gibi İlgili yasal düzenlemenin yapılması ve en yakın zaman diliminde batıdan doğu illerine geçmek isteyen öğretmenlerin önünde engel olan 3 yıl çalışma şartının kaldırılarak tayin olmalarına olanak verilmesini bakanlığımızın değerlendirmesinin doğuda öğretmen açığına bir nebzede olsa olumlu etkisi olabileceğinden dolayı iyi olacağı kanısındayım.O yüzden eğer verilebiliyorsa ocak ayındaki mazeret atamalarında aynı anda boşalacak doğu illerindeki boş kadrolara tayin hakkı verilerek en iyi ihtimal ise haziran ayındaki il dışı yer değiştirme başvurularında bu hakkın tanınması gerçekleştirilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sedat DEĞER Arşivi