Kadriye DEMİREL
BAKANLARIN UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK OYALAMALARI DAHA NE KADAR?
Sayın Bakan Yusuf Tekin 23 Eylül 2023'te basına yansıyan açıklamalarında "En az 10 yıllık bir öğretmenin bir test sınavı ile değerlendirilmesini doğru bulmuyorum. O yüzden bu konuda hazırladığımız bir formülü önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız" demişti…
Ancak Nisan 2024'teyiz, hala formül bekliyoruz!
Ayrıca Sayın Bakan Yusuf Tekin “Ben 20 yıllık öğretmeni sınava alıp, seni uzman yaptım demeyi, öğretmene hakaret kabul ediyorum, ben bunu söyledim” açıklamaları da basında gündem oluşturmuştu...
Yine, Milli Eğitim Eski Bakanı Mahmut Özer’in 2023 seçimi öncesi öğretmenlere verdiği “Uzman Öğretmen olmak için 10 yıl şartının 5 yıla indirilme çalışmasını tamamladık. Kıdem yılı, 20 yıl ve üzerinde olan Uzman Öğretmen olmuş öğretmen arkadaşlarımızın Başöğretmen olması için uzmanlıkta 10 yıl bekleme süresini kaldıracağız, meslekte 20 yılını tamamlamış uzman öğretmenler, 10 yıl beklemeden başöğretmenliğe başvurabilecekler, kanuni değişikler tamamlandı, deprem dolasıyla kesintiye uğradı, inşallah yeni meclisin oluşmasıyla meclise gönderilecek” sözü de gündem yaratmıştı…
Eğitim camiasının gündeminde ilk sırada yer alan Kariyer basamakları Uygulaması ne yazık ki aradan geçen onca zamana ve mağduriyete rağmen hala çözülemeyen ya da Milli Eğitim Bakanlığı’nın çözmeye yanaşmadığı bir bilmece…
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun içeriği hala muamma!
Kariyer Basamakları Uygulama sürecinin kriterleri hala çıkmazda!
Aynı hükümetle, kaç bakan geldi geçti, eğitim sisteminin taşları kaç kere yer değiştirdi, lakin Kariyer Basamakları Sınavı dokunulmazlığını korudu ve beraberinde öğretmenlerin mağduriyeti de devam etti.
Burada hazır konu açılmışken; Kariyer Basamakları Uygulaması Şubat 2022’de çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilk kez uygulanmaya başlandı ve öğretmenler ilk kez ünvanlarla ayrıştırıldı gibi bir düşünce hakim…
Oysa 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği ile uygulanmaya başlanmıştır ve unvan ayrışması ile birlikte Kariyer Tazminatı ödemesi devam etmiştir.
Kısacası Kariyer Basamakları mağduriyetinin 19 yıllık bir mazisi ve 19 yıllık süreçte görev yapan bakanların, öğretmenlere duyarsızlığı söz konusudur.
Hiç kuşkusuz Kariyer Basamakları Uygulaması bir sorunlar yumağıdır.
Sözgelimi 2005 ile 2022 yılları arasında görevde olduğu halde Kariyer Tazminatından faydalandırılmayan, şu an meslekte 25-30 yıllık öğretmenler kayıptadır, 17 yıl boyunca Uzman Öğretmenlik Tazminatı alamadılar, 2022 KBS ile Başöğretmenlik hakkından mağdur edildiler, uzmanlıkta 10 yıl şartı nedeniyle meslekte neredeyse 40 yılı devirmeleri gerekiyor. Dolayısıyla Kariyer Tazminatı mağduru hepsi…
Yine şu ya da bu sebepten sınava girmeyen ya da giremeyen öğretmenlerimiz var… Yine Kariyer Tazminatı mağduru hepsi…
Meslekte 10 yılını doldurmayan öğretmenlerimiz var… Onlar da Kariyer Tazminatı mağduru…
Özellikle altını çizmek istiyorum, hiçbir öğretmenimiz kariyer mağduru değil, çünkü öğretmenlik zaten uzmanlık gerektiren bir meslektir ve öğretmenlik diploması zaten kariyer belgesidir.
Bu bağlamda öğretmenler unvan ya da kariyer değil, mevcut zor ekonomik şartlara karşı daha kolay yaşam mücadelesi verebilmek için, maaşına artış sağlayacak Kariyer Tazminatı hakkı peşindedir.
Eğer yeni bir Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacaksa; Kariyer Basamakları Sınav şartı kaldırılmalı, kıdem esasına dayalı Kariyer Tazminatı Uygulaması hayata geçirilmeli ve tazminat emeklilikte de devam etmelidir.
Öğretmenlerin kazanılan haklarına dokunulmamalıdır…
Ve öğretmenlere verilen sözler tutulmalıdır…