Vekil ebe ve hemşire özlük haklarına ilişkin soru önergesi Cumhurbaşkanlığa sunuldu
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.
Av. Uğur BAYRAKTUTAN /Artvin Milletvekili
Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağhği Genel Müdürlüğü bünyesinde Vekil Ebe Hemşire olarak çalışan yaklaşık 1000 vatandaşımız aileleri ile birlikte yaklaşık 5.000 vatandaşımız yaşadıkları zorluk ve sıkıntıları yıllardır dile getirmektedirler.
Vekil ebe hemşireler 1.basamakta merkeze uzak ücra köylerde Sağlık evlerinde görev yapmakta, memur maaşının 3/2 tutarında aylık almaktadır. Kutsal ebelik hemşirelik mesleğini yürüten vatandaşlarimizin hemen hemen her statüde bulunan doğum izni, refakat izni, babalık izni, ölüm izni, tayin izni, eş durumu tayin hakkı, süt izni gibi hakları bulunmamaktadır. Ayrıca vatani görev olan askerlik görevini yaptıktan sonra işe geri dönüş hakkı yoktur.
2 Kasım 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 663 sayılı KHK ile 1 yılını dolduran Vekil ebe hemşireler kadroya alınmış kadroyu gün, hafta, ve ay eksiği olduğundan alamayan yaklaşık 1000 çalışan 8 yıllık bir mağduriyet yaşamak zorunda birakılmıştır.
Özlük hakkı eksiklikleri nedeniyle birçok bakımdan mağdur olan, yıllardır emek veren vatandaşlarımız işlerinden istifa etmek zorunda kalmış, iş güvencelerinin olmamasi sebebiyle amirleri tarafından mobbing uygulanarak işten çıkmaya zorlanmıştır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86inci Maddesi uyarınca KPSS puanı ile Sağlık Bakanlığı Bünyesinde görevlendirilen yaklaşık 1000 vatandaşımız mağduriyetlerinin giderilmesini beklemektedir.
Bu Bağlamda;
1- Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan kurum içi eğitimlerini tamamlamış, liyakat ve yetenek sahibi Vekil Ebe Hemşirelerin toplam sayısı kaçtır?
2- İlgili personel sayılarının çalıştıkları illere, görev unvanlarına ve görev yerlerine : göre dağılımları nasıldır?
3- Bu veriler ışığında; Ülkemiz genelinde personel ihtiyacına göre Vekil Ebe Hemşire Kadro açığı ne kadardır?
4- Vekil Ebe Hemşire olarak çalışanların özlük haklarıyla ilgili mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda bir çalışmanız var midir? Var ise Kamuoyuyla paylaşır misiniz?
5- 2019 yılı içerisinde; Aşılama, Aile planlaması, gebelerin doğum öncesi ve sonrası eğitimleri için kanser taramaları gibi birçok konuda liyakat sahibi olmuş, hatta kurum içi eğitimlerde eğitmenlik yapacak bilgiye ulaşmış Vekil ebe hemşirelere özlük ve sosyal haklarının iyileştirilerek durumlarına uygun daimi kadrolara atanmaları yönünde Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa çalışma ne aşamadadır? Çalışmanın içeriği ve uygulama takvimi nasıldır?
Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA