Kamu Personeli Olmayan Aile Sağlığı Çalışanları Kadro Bekliyor
Kamu Personeli Olmayan Aile Sağlığı Çalışanları Olarak:
TALEPLERİMİZ
1) Aile sağlığı çalışanları aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin 13.ve 14 maddelerindeki herhangi bir neden den dolayı 13. İhtaren 14.yetkili merci tarafından sözleşmenin fes edilmesi durumunda kadrosu bulunan personeller eski kadro yerlerine dönebilme hakkına sahipken kamu dışı aile sağlığı çalışanları işiz kalmaktadır.
2) Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin 19.maddesinin 5.fıkrası (sözleşmeyle çalıştırılan aile sağlığı çalışanlarının bu yönetmelikte belirlenen ödemelerin dışında ,6245 sayılı kanun kapsamında ödenecek geçiçi görev yolluğu hariç olmak üzere ,herhangi bir ad altında başkaca bir ödeme yapılamaz.bu statüde çalışanlara ,her ne şekilde olursa olsun sözleşmelerinin sona ermesi veya erdirilmesi durumunda sosyal güvenlik mevzuatı gereği ödenenler hariç herhangi bir ödeme yapılamaz) Kayıtlı kişi sayısı dışında ve harcırah ücreti dışında hiçbir ücret adı altında ödenmeyeceğine dair hüküm bulunmakta ve bu cümlenin anlamı aile hekimliği sözleşme feshihlerinde çalışanlara iş sonu tazminatı , kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeyecegi anlamı taşımaktadır. 657 ‘ye tabi olarak çalışan bütün personelde kıdem ihbar ve iş sonu tazminatı mevcuttur.
3) Aile hekimliği uygulama yönetmeliğin’de Aile hekimliği sisteminde çalışan herkezin kadro yeriyle irintili olduğu vurgusu yapılırken ve bu personellerin emeklilik özlük hakları kadro yerinde ödenirken kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının bu hakları göz önünde bulundurulmamıştır.
4) Doğum yapan bayan personellerin ücretsiz izin haklarında izin bitimine mütakip kamuya geri dönerek işlerine devam etme hakları varken kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının Doğuma bağlı ücretsiz izin hakları olmadığı halde Kamuda çalışma hakları yoktur.
5) Hastalığa bağlı (sağlık sorunları) dolayı 1yıl ile 6ay (180gün) rapor alınması durumunda sözleşme yetkili merciler tarafından feshi edilmek ve çalışma hakkımız elimizden alınmaktadır.(ödeme ve sözleşme yönetmeliği 14.madde)
6) Erkek çalışanlarımızın askerlik bayan çalışanlarımızın ise evlenmelerinden dolayı aile hekimliğinin sözleşmesinin feshi durumunda sosyal güvenlik kurumu mevzuatından doğan haklardan faydalanamamaktadır.
7) Evlenen çalışanlarımızın EŞ durumu ve yer değiştirme hakkı kamu dışı aile sağlığı çalışanlarında yoktur.
TALEPLERİN AÇIKLAMALARI
1) KADRO TALEBİ: Tüm kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına kadro verilmesini beklemektedirler. Tüm çalışanlara kadro verilmesinde sorun yaşanacaksa eğer ilk etapta çalışma sürelerine bakılarak kadro verilebilir. örnek; en az 1 yıl veya 2 yıl çalışma şartı
2)4-B SÖZLEŞMELİ KADRO TALEBİ: çalışanların diğer bir talebi 4-B statüsüne geçirilmeleri en azından 4-B pozisyonunda iş güvencesi olup, gelecek kaygısının nispeten ortadan kaldırılması.
3) EŞ DURUMU TAYİN TALEBİ: Kadro ve iş güvencesinden bu pozisyonda çalışanların tayin hakkı olmadığı için, birçok evlilik boşanmayla sonuçlanmış veya parçalanmıştır. Konu ile ilgili olarak en azından kadro verilmesi dahil eşlerin yanında tayin hakkı tanınması.
4) BECAYİŞ HAKKINDA TALEP: Aynı pozisyona sahip kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına bölge gözetmeksizin gerekirse bir defaya mahsus olmak şartı ile becayiş hakkı tanınması.
5) İZİNLER HAKKINDA TALEP: 557 sayılı kanuna tabi olarak 4-A pozisyonunda çalışanlarına tanınan izin haklarını n aynı şekilde kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına tanınması.
6) TAZMİNAT TALEBİ: 1474 sayılı kanunun 14.maddesinde çalışanlarına belli şartlar oluşturduğunda kıdem tazminat hakkı tanınmaktadır. Ancak kamu dışı aile sağlığı çalışanları bu haktan mahrum edilmektedir. Bu haksız hukuksuz durumun ortadan kaldırarak iş sözleşmesinin tek veya çift taraflı feshi sonucunda tazminat hakkının verilmesi.
Konudan anlaşıldığı gibi yıllardır haklarında düzenleme yapılmayan aile sağlığı çalışanlarının çalışma alanların dan yalnızlığa itilmiş ve psikolojik olarak yıpranmışlardı. İş güvencesi ve yer değiştirme hakları olmadığı için , aile birliğini koruyamayıp boşanmalar, iş sözleşmelerini fes edenler ve psikolojik destek alanlar olmuştur. Kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının beklentisi bir an önce yumak haline dönüşen sorunlarının ve beklentilerinin yerine getirilmesidir.
Sayılarımızla Kadased Yönetimi