2025 torba yasası geliyor! Yeni torba yasada alınacak kararlar

2025 torba yasası geliyor! Yeni torba yasada alınacak kararlar
Türkiye'de milyonların merakla beklediği torba yasa ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Buna göre de yeni torba yasada alınacak kararlar da belli oldu.

Türkiye'de milyonların merakla beklediği torba yasa ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Buna göre de yeni torba yasada alınacak kararlar da belli oldu. Gelen haberlere göre yeni torba yasanın da kısa sürede Meclis'e sunulacağı ifade edilirken gelecek tekliflere de bakıldığında birçok konuda da önemli düzenlemelerin de öngörüldüğü ifade edildi.

TBMM'ye gelecek düzenleme ilk etapta plan ve bütçe komisyonunda yer alacak. Sonrasında ise TBMM Genel Kurulu'na gelecek.

Bu hafta meclise gelecek torba yasa ile değişecek konular şu şekilde öne çıkıyor:

Çok uluslu şirketler için küresel asgari kurumlar vergisi gelecek.

Kurumlar vergisi mükellefleri için asgari kurumlar vergisi de gelecek.

Bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutmakta olan ticari kazanç mükellefleri ile serbest meslek kazançlarına asgari gelir vergisi gelecek.

Bunların yanı sıra doktor, avukat, diş hekimi gibi serbest meslek kazançlarının kontrol edilmesi, beyanlar ile hasılat kontrollerinin yapılması, kazanç ile harcanan arasında yüzde 20'den fazla fark olması durumunda izah istenmesi, izahı yeterli değilse vergilendirilmesi amaçlanıyor.

Kripto paralara da vergi gelecek.

GYF ve GYO'lara kurumlar vergisi istisnası için yüzde 50 temettü dağıtılması zorunluluğu getirilecek.

Hisse senetlerinde elde tutma süresinin 2 yıldan 5'e çıkarılması ve kapsama limited şirket ortaklarının paylarının da dahil edilmesi bekleniyor.

YİD ve KÖİ proje kazançlarının kurumlar vergisi oranı yüzde 5 artırılarak yüzde 30'a çıkarılacak.

KDV indirimi 5 takvim yılı ile sınırlandırılacak. İndirilmeyen KDV'lerin kayıtlardan çıkarılması ve vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınması sağlanacak.

Engelli taşıt alımında ÖTV istisna süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, engellilerin araçlarını miras yolu ile alacakların ÖTV ve diğer vergileri verip o şekilde üzerine alması amaçlanıyor.

Uzlaşmalarda vergi aslının uzlaşma kapsamından çıkarılması ve sadece cezalarda uzlaşma yapılması,

Kaçakçılığa cezaların 3 yıldan 5 yıla çıkarılması.

Kayıt dışı faaliyetlerde verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı kesilecek cezaların 4,5 kat olması.

Başkasının POS'unu kullananlara 90 bin TL, işletme hesabında defter tutana 45 bin TL, diğer mükelleflere ise 22 bin 500 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Başkasının IBAN'ını kullanan ve kullandıranlara 30 bin lira ile 20 milyon lira arasında ceza kesilmesi, buna ek yüzde 10 özel usulsüzlük cezası verilmesi planlanıyor.

Konut kiralarında 33 bin liralık istisnanın kaldırılması konusu tekliften çıkarıldı.

Alınan evin 5 yıl sonra satılması durumunda aradaki farktan vergi alınması konusu da düzenlemeden çıkarıldı.

Rayiç bedel değil gerçek satış bedeli üzerinden vergi ve tapu harcı alınması da tekliften çıkarıldı.

Borsa kazançlarının vergilendirilmesi de tekliften çıkarıldı.

Vatandaşlar taşerona kadro, kademeli emeklilik, staj çıraklık düzenlemesi, ehliyet affı gibi düzenlemelerin de torba yasada olması gerektiğini söyledi. Ancak bu konuların torba yasada olmayacağı açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum