Üniversite mezunu kamu işçilerine isteğe bağlı statü değişikliği hakkı verilmelidir
Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarında 657/4-D sürekli işçi kadrosunda çalışan işçilerin görevde yükselme ve ünvan değişikliği gibi, memurlara verilen bazı hakları yoktur. Özellikle üniversite mezunu olan işçiler ile memurlar aynı işyerinde çalışmalarına, aynı işi yapmalarına rağmen statü farkından dolayı özlük haklarında farklılıklar oluşmakta, bu durum kamuda eşitlik ilkesine ve iş barışına zarar vermektedir. Memurlara görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavı ile hak ettiği ünvan ve pozisyonlara geçme imkanı verilirken kurumuna yıllarca emek vermiş, çekirdekten yetişme, tahsilini yapmış, kendini geliştirmiş işçilere bu hak verilmediği için kamuda üvey evlat muamelesi görmektedirler.Bu durum işçi kadrosunda çalışan işçilerin, alanında eğitimli bir bireyin çalıştığı işyerine, sahip olduğu iş potansiyelini tam olarak yansıtamamasına ve heveslerin de kırılması ile mesleki anlamda körelmesine de sebep olmaktadır.Üniversite mezunu işçiler yaptıkları işlerin sorumluluğunu alamamakta, hazırladıkları raporların katıldıkları projelerin altına imzalarını atamamaktadırlar.
KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
Kamu kurumlarında kadrolu olarak çalışan ve maaşlarını almakta olan işçilerin yapılacak olan statü değişikliği devletimize ilave yük olmayacak hatta personel maliyeti (maaş, sigorta primi, ikramiye, ilave tediye ücreti ve kıdem tazminatı ve diğer yan ödemelerin düşüşü) düşecektir. Bununla ilgili daha önce Devlet Personel Başkanlığı tarafından yaptırılan bir çalışma da bu geçişin devlete ilave bir maddi yük getirmediğini ön görülmüştür.
Üniversite mezunu kamu işçilerinin memurluğa geçiş talebi, 2015 yılında memurların 3.Dönem Toplu İş Sözleşmesinde alınmış bir karar olmasına rağmen (36/1 maddesi) uygulanmamıştır.
Talebimiz; 2015 yılında memurların 3.Dönem Toplu İş Sözleşmesinde hüküm altına alınan Üniversite mezunu kamu işçilerinin isteğe bağlı olarak memurluğa geçiş talebi yetkililer tarafından tekrardan gündeme alınarak yerine getirilmeli, iki farklı statü altında aynı işi yapan personellerin işyerlerinde çalışma barışı sağlanmalıdır.
Fatih ÖKSÜZ
Ülkem-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ