Kamuda işçi kadrosunda çalışanların, memur kadrolarına geçirilebilmeleri Meclis gündeminde
Kamu kurumlarında işçi kadrosunda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarına ilişkin
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGl'NA
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN tarafından Anayasa'nın 98'inci İçtüzüğün 96'ıncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Murat ÇEPNİ /İzmir Milletvekili
Kamu kurumlarında çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabidir. Çeşitli gerekçelerle, bir iş sözleşmesine dayanarak işçi kadrosunda çalışmak zorunda olan mühendis, mimar ve şehir plancıları ise 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak sürekli işçi kadrosunda çalışan bu kişiler, 657'ye tabi diğer kamu personelleri gibi fırsat eşitliği yakalayamamaktadır. Mevzuat kapsamında kadrolu işçilerin unvan değişikliği yapabileceğine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, görevde yükselme imkanları olmamaktadır. 657 Sayılı Kanuna tabi çalışan meslektaşları, gibi
mesleklerinin ve unvanlarının gereği olan müdürlüklerde, uygun pozisyonlarda çalışamamakta, meslekleriyle ilgili toplantılara, seminerlere, eğitimlere katılamamakta, tayin, terfi, nakil gibi haklardan mahrum kalmaktadır. İşleriyle ilgili imza yetkileri de bulunmamaktadır Birçoğu eşleri ve aileleri ile ayrı kentlerde çalışmak zorunda olduklarından mağduriyetler yaşamaktadır.
Mühendis, mimar ve şehir plancısı işçiler; 2015 yılında imzalanan kamu görevlilerine ilişkin 3. dönem toplu iş sözleşmesinin 36/1. Maddesinde yer alan, "Kamu kurum ve kuruluşlarının fabrika, şantiye, atölye, çiftlik ve arazi gibi işçi istihdamının zorunlu olduğu yerlerde istihdam edilen işçiler hariç olmak üzere, ilgili yer ve birimlerinde memur veya sözleşmeli personel eliyle yürütülmesi gereken işlerde sürekli işçi kadrolarında çalışmakta olanların KİT'lerde sözleşmeli personel pozisyonlarına, diğer idarelerde ise memur kadrolarına geçirilebilmeleri konusunda çalışma yapılacağı" hükmünü hatırlatarak yıllardır süregelen üniversiteli işçilerin sorunlarının bir türlü çözülemediğini belirterek, Devlete mali yük getirmeyecek statü değişikliği taleplerinin yerine getirilmesi için mücadele vermektedirler.
Bu bağlamda;
KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
1 - Kamu kurumlarında, alanı dışında çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı işçilerin yaşadıkları mağduriyetleri gidermek için yasal düzenlemeler yapacak mısınız?
2- Kamu kurumlarında çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı işçilerin 3. Dönem Toplu Sözleşmesi'nde belirtilen hükmün uygulanması talebini dikkate alacak mısınız?
3- Üniversite mezunu işçilerin, eğitimlerine uygun memur statüsünde çalışma talepleri dikkate alınmakta mıdır?
4- 2022 yılı itibariyle kamu kurumlarında kaç tane mühendis, mimar ve şehir plancısı işçi kadrosunda çalışmaktadır?
5- Mühendis, mimar ve şehir plancısı işçilerin görevde yükselme sınavlarına girebilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılacak mıdır?
6- Kendi ihtisas dalı dışında çalışan üniversite mezunu işçilerin intibaklarının yapılması için çalışmalarınız var mıdır?
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ