Kadroya geçirilen sözleşmeli personel, başka kuruma geçebilirler mi?
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün mahalli idarelerin personele yönelik sorularına ilişkin vermiş olduğu cevaplar incelendiğinde bazı konularda tedbir alınması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle mahalli idarelerin mevzuatta açıkça belirtilen hususları dahi soru olarak sormalarının üzerinde düşünülmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Kadroya geçirilen sözleşmeli personellerden hangileri başka kurumlara naklen geçebilirler?
Bir belediyede 7433 sayılı Kanun ile devlet memuru kadrolarına geçirilen sözleşmeli personelin diğer kurumlara naklen geçişi mümkün müdür?
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun geçici 48’inci maddesinde, “... b) İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 5393 sayılı Kanun’un 49’uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde 28/11/2022 tarihi itibarıyla çalışmakta olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sözleşmesi devam eden ve 48’inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına, ... bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde kurumlarınca atanırlar. ... Birinci fıkranın (a) ve (c) bentleri kapsamında memur kadrolarına atananlar, sözleşmeli personel olarak geçen süreler dahil olmak üzere dört yıl süreyle başka bir yere atanamazlar. Dört yıllık sürede, memur kadrosuna atanmadan önce tabi oldukları mevzuata göre yer değiştirme hakkına sahip olanların söz konusu mevzuatta yer alan süre, usul ve şartlarla görev yerleri değiştirilebilir. Aynı fıkranın (b) bendi kapsamında memur kadrolarına atananların il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz. ...” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nın 7433 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanun’a eklenen geçici 48’inci maddenin uygulanması hakkında genelgesinde; “657 sayılı Kanunun geçici 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında memur kadrolarına atananlar, sözleşmeli personel olarak geçen süreler dahil olmak üzere dört yıl süreyle kurumlar arası nakil veya kurum içi yer değişikliği suretiyle başka bir yere atanamayacaktır. Ancak, aşağıdaki durumlarda yapılacak atamalarda söz konusu hüküm uygulanmaz: a) ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirmeler, b) Kurumsal sınavlar sonucu yapılacak atamalar, c) Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucu yapılacak atamalar, ç) İlgililerin memur kadrosuna atanmadan önce tabi oldukları mevzuatta yer alan süre, usul ve şartlarla kurum içinde görev yerlerinin değiştirilmesi suretiyle yapılacak atamalar. 657 sayılı Kanun’un geçici 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında memur kadrolarına atananların il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.
Ancak, aşağıdaki durumlarda yapılacak atamalar bu sınırlamaya tabi değildir: a) ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirmeler, b) Kurumsal sınavlar sonucu yapılacak atamalar.” açıklamasına yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen Kkanun ve genelge hükümlerinin birlikte değerlendirmesinden 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesine tabi istihdam edilen sözleşmeli personelden 7433 sayılı Kanun’la devlet memuru kadrolarına geçirilenlerin il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine naklinin yapılabilmesi için herhangi bir çalışma süresine tabi olmadıkları değerlendirilmektedir.
Başkan danışmanlığı süreleri kazanılmış hak aylık derecesinde dikkate alınır mı?
Bir belediyede 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesi çerçevesinde sözleşmeli olarak istihdam edilen personelin 5216 sayılı Kanun’a tabi başkan danışmanı olarak çeşitli tarihlerde görevlendirilen bir kişinin 7433 sayılı Kanun gereğince memur kadrosuna geçirildikten sonra
bu süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilir mi?
5216 sayılı Kanun’un Danışmanlar başlıklı 20’nci maddesinde; “Nüfusu iki milyonu aşan büyükşehir belediyelerinde on, diğer büyükşehir belediyelerinde beşi geçmemek üzere başkan danışmanı görevlendirilebilir. Danışman olarak görevlendirileceklerin en az dört yıllık yüksek öğrenim kurumlarından mezun olması şarttır. Danışman olarak görevlendirilme, memuriyete geçiş, sözleşmeli veya işçi statüsünde çalışma dahil, ilgililer açısından herhangi bir hak teşkil etmez. Danışmanların görev süreleri sözleşme süresi ile sınırlıdır. Ancak bu süre belediye başkanının görev süresini aşamaz. Danışmanlara, her türlü ödemeler dâhil, büyükşehir belediyesi genel sekreterine ödenen brüt aylık miktarının % 75’ini aşmamak üzere belediye meclisinin belirlediği miktarda brüt ücret ödenir.” hükmüne yer verilmiştir.
Diğer yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/ C maddesinde ise kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilecek süreler
sayılmıştır. Buna göre;
1- Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87’nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
2- Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87’nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196’ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
3- Avukatlık hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyete girmeden önce veya memurluktan ayrılarak avukatlıkla geçirdikleri sürelerin 3/4’ü memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
4- Basın Kartları Yönetmeliği’ne göre, basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin; meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri şartiyle, fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin 3/4 ü fiilen memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürenin her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
5- Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir. Yukarıdaki fıkralara göre, değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçememektedir.
5216 sayılı Kanun çerçevesinde istihdam edilen başkan danışmanlığı görevinin yukarıda yer verilen 36/C maddesi kapsamında dikkate alınacak bir hizmet süresi olmadığı değerlendirilmektedir. Bu kişinin memuriyet kadrosuna kanun gereğince geçirilmesi ile sadece sözleşmeli olarak çalışılan sürelerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirileceğine yer verilmiştir. Danışman olarak çalışılan süreler ise sözleşmeli süreler kapsamında değerlendirilemez.
Daha önceki yazılarımızda ifade ettiğimiz üzere, belediyelerin yukarıda yer verilen soruları dikkate alındığında personel birimlerinde görev yapanların çok ciddi bir eğitime tabi tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Zira mevzuatta cevapları çok açık olan
bu soruların sorulmaması gerekirdi.
Ahmet Ünlü